Nagyvilág

Annyi rettenetet látott, hogy érzéketlenné vált a Facebook-moderátor

Tapasztalatairól mesélt egy nő, aki nyolc hónapig végezte a munkát.

A legborzasztóbb tartalmakra is érzéketlenné vált az a nő, aki a Facebook moderátoraként dolgozott korábban, és a Business Insidernek mesélt tapasztalatairól. A cikket az Index szúrta ki.

Sarah Katz, aki 2016-ban nyolc hónapig végezte a munkát, elmondta: feladata az volt, hogy a tíz másodpercenként elé kerülő tartalmakról eldöntse, hogy törlendő, vagy maradhat. Egy nap mintegy nyolcezer bejegyzést kellett átnéznie.

A Facebooknak tavaly 4500 ilyen moderátora volt, idén háromezerrel bővítették létszámukat, és azt is vizsgálják, hogyan lehet bevonni a mesterséges intelligenciát. Erre azért is szükség van, mert csak az idei év első három hónapjában 21 millió meztelenséget és szexualitást, valamint 3,4 millió erőszakot ábrázoló bejegyzést távolítottak el.

Sarah elmondta, hogy beleegyezési nyilatkozat aláírása után láthatott munkához, amellyel elfogadta, hogy felkavaró tartalmak kerülhetnek elé. Ez így is volt, tömegével találkozott pornográf, brutális, erőszakos képekkel, amelyek közül sok újra és újra felbukkant, de egy idő után érzéketlenné vált, annyi volt belőlük.

Az zavarta, hogy nem jelenthette a felhasználókat, akik gyerekpornót osztottak meg. Mint mondta, ha a felhasználói fiókot 30 napon belül hozták létre, akkor törölték, de ha azon túl, akkor csak a tartalmat távolították el, a felhasználó pedig továbbra is aktív maradhatott. Pedig a vállalat már 2012-ben azt nyilatkozta, hogy minden ilyen esetet jelentenek, de Sarah ennek nem látta nyomát – igaz, azóta bevezethették. Az ellentmondást mindenesetre most nem kommentálta a Facebook.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik