Nagyvilág

Ítéletidő Japánban: 64 halott, 44 embert keresnek

Hatvannégyre emelkedett a Japán nyugati és középső részét sújtó heves esőzések halálos áldozatainak száma, 44 embert keresnek – közölték a japán hatóságok vasárnap. Korábbi beszámolók 15, 38, majd 44 halálos áldozatról szóltak. A japán polgári védelmi hatóságok a földcsuszamlás- és árvízveszély miatt legalább 2 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek biztonságos helyre, valamint további 2,3 millió embernek tanácsolták ugyanezt.

Sikoku szigetén 24 óra alatt 583 milliméternyi csapadék hullott, és hétfő reggelig további 300 mm eső várható. A rendkívüli időjárás miatt a déli Kjúsú szigeten akadozott a közlekedés. A sziget északi részén a szuperexpresszek pályáját törmelék és föld terítette be – jelentette a Kyodo hírügynökség.

Az NHK japán állami televízió Okajama prefektúra egyik lakóövezetében készített felvételein az látszott, hogy az áradás egy hatalmas tóvá változtatta a környéket. A háztetőkre vagy erkélyekre menekült helyiek pedig elkeseredetten integettek a közelben lebegő mentőhelikoptereknek.

A japán meteorológiai intézet Honsu szigetén négy prefektúrára adott ki rendkívüli figyelmeztetést, jelezve, hogy földcsuszamlások, árvizek, heves széllökések lehetnek, és ezzel egy időben rendkívül nagy mennyiségű csapadék éri a területet.

Az ország nyugati részén fekvő Hirosimában egy férfi a folyóba esett egy hídról. A Siga prefektúrában lévő Takasima városban egy 77 éves embert sodort el az ár a mentési munkálatok során. Másutt két ember holttestére bukkantak egy házban, amelyet földcsuszamlás ért. Egy további helyen a hegy omlott egy házra, amelyben egy halott 95 éves nőre bukkantak.

A japán kormány válságkezelési központot között létre a miniszterelnöki hivatalon belül, és mintegy 54 ezer katonát, rendőrt és tűzoltót irányítottak az ország szélsőséges időjárás által érintett, délnyugati és nyugati részébe.

“Sokak tűntek el, másoknak segítségre van szüksége, és az idő ellenünk dolgozik” – mondta Abe Sindzó japán kormányfő.

Japán nyugati részén a júliusban megszokott csapadék háromszorosa hullott le eddig. “Sohasem tapasztaltunk ehhez fogható esőt” – mondta a japán meteorológiai szolgálat egyik tisztségviselője egy sajtótájékoztatón. “Ez a helyzet hihetetlen veszélyeket rejteget” – tette hozzá.

(MTI)

Kiemelt kép: AFP PHOTO / JIJI PRESS / STR / Japan OUT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik