Nagyvilág

Duterte lemond, ha bebizonyítja neki valaki Isten létezését

Fotó, vagy szelfi is jó lesz.

A római katolikus többségű Fülöp-szigetek elnöke, aki nemrég azzal keltett felháborodást, hogy lehülyézte Istent, bejelentette: lemond, ha bárki be tudja neki bizonyítani, hogy Isten létezik.

Az egyházzal nem túl jó viszonyt ápoló Rodrigo Duterte pénteki beszédében ismét megkérdőjelezte a katolikus vallás alapvetéseit, köztük az eredendő bűnt, ami – az államfő szavai szerint – születésüktől sújtja az ártatlan gyermekeket, és csak a templomban pénzért feladott keresztséggel lehet megszabadulni tőle.

Hol van itt Isten logikája? – tette fel a kérdést Duterte, aki egy tudománnyal és technológiával foglalkozó rendezvényen mondott megnyitó beszédet Davaóban. Kijelentette: ha akad csak egyetlen tanú, aki igazolni tudja, mondjuk egy fényképpel vagy szelfivel, hogy egy ember látta Istent és beszélt vele, azonnal lemond tisztségéről.

Ezek után megpróbálta puhítani mondanivalóját azzal, hogy közölte: léteznie kell egy istennek vagy valamilyen legfelsőbb erőnek, aki megakadályozza, hogy a csillagok és az égitestek olyan gyakorisággal ütközzenek össze, ami az emberi faj kihalásával fenyegetne.

Egy múlt heti beszédében Duterte azt bírálta, hogy Ádám és Éva bűne miatt a hívők kiestek Isten kegyéből. „Ki ez a hülye Isten? Ez az anyaszomorító akkor tényleg nagyon hülye” – jelentette ki a szemmel láthatóan mentális kihívásokkal küszködő államfő. „Közöd sem volt hozzá, de viselned kell az eredendő bűnt… Milyen vallás ez? Ezt nem tudom elfogadni, nagyon hülye felállás” – mondta.

Egy ellenzéki képviselő, Antonio Trillanes Dutertét gonosz embernek nevezte, akinek megjegyzései összhangban vannak politikája csalárdságával, szívtelenségével és kegyetlenségével.

Harry Roque elnöki szóvivő viszont megvédte Dutertét, mondván, neki is joga van elmondani véleményét a vallásról, és felidézte, hogy az elnököt régen szexuálisan zaklatta egy pap. Az elnök ezt egyébként pénteken is megemlítette. (AP, fotó: Europress – AFP PHOTO / Jung Yeon-je)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik