Nagyvilág

Felfedezték a Stonehenge egy újabb titkát, ami zárójelbe tesz mindent, amit eddig tudtunk róla

Bár évszázadok óta próbálják megfejteni a kutatók, a Stonehenge máig őrzi a legnagyobb titkait. Sőt, időnként kiderül, hogy minden, amit addig tudni véltünk róla, lehetetlenség. Nagyjából ez történt most is – írja az IFLS.

Herbert Henry Thomas, a híres geológus még 1923-ban jelentette ki, hogy az ősi építmény hatalmas kövei a Wales déli részén fekvő Preseli-hegységből származnak. A tudósnak arra is volt válasza, hogy időszámításunk előtt háromezer évvel, mégis hogyan vitték a mai Salisbury területére a köveket, mindenféle eszköz nélkül: korabeli hajókon, a tengeren.

A University of Leicester kutatói egy friss tanulmányukban azonban azt állítják, hogy Thomas elméletének már az alapjai is hibásak voltak. Laboratóriumi vizsgálataik ugyanis arra utalnak, hogy a Stonehenge kövei Carn Goedog és Craig-Rhos-y-felin területéről származnak.

Így azonban nincs magyarázat arra, hogyan tettek meg a sziklák 160 kilométert a jelenlegi helyükig. Néhányan úgy gondolják, gleccserek hátán utaztak, mások kitartanak a hajós teória mellett, azzal a kiegészítéssel, hogy az ősök csatornákat ástak. Meggyőző bizonyíték azonban egyik elméletre sincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik