Nagyvilág
French farmer and immigration activist Cedric Herrou poses on May 18, 2018 during a photocall for the film "To the Four Winds (Libre)" at the 71st edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Loic VENANCE

Nem büntethetik Franciaországban, ha valaki illegális bevándorlókat segít érdek nélkül

24.hu
24.hu

2018. 07. 06. 17:14

A francia alkotmánytanács pénteken megállapította, hogy a testvériség alkotmányos elvét alapul véve,

az illegális bevándorlók érdek nélküli segítése nem vonhat maga után eljárást.

A testület Cédric Herrou, egy dél-franciaországi gazda kérésére foglalt állást a kérdésben, aki a francia-olasz határon a migránsok segítésének egyik jelképévé vált, s aki ellen „szolidaritási szabálysértés” címén több eljárás is indult az elmúlt hónapokban. Egy másik aktivistát szintén elítélt egy bíróság, amiért külföldiek „illegális tartózkodását segítette” Franciaországban.

Pénteki határozatában az alkotmánytanács arra emlékeztetett, hogy a francia köztársaságnak az alkotmányba foglalt jelszava a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség, s az alkotmány egy „közös eszmére” hivatkozik.

A testvériség elvéből fakad a mások humanitárius célból történő segítésének szabadsága, tekintet nélkül arra, hogy a másik szabályosan tartózkodik-e az országban

– hangsúlyozta az alkotmánytanács.

A testület ezért elrendelte a külföldiek franciaországi tartózkodására vonatkozó jogszabály módosítását, miután azt alkotmányellenesnek ítélte meg. A külföldiek illegális belépésének, tartózkodásának és mozgásának elősegítése jelenleg maximálisan öt év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható.

Az alkotmánytanács szerint a jogalkotó a törvény megalkotásakor nem tartotta tiszteltben a testvériség elve és a közrend megóvása közötti egyensúlyt, ezért felszólítja, hogy a migránsok tartózkodását és mozgását szolgáló minden humanitárius segítséget vonjon ki a büntethetőség hatálya alól. A migránsok Franciaországba történő “szabálytalan belépésének segítése” azonban továbbra is szankcionálható.

Kiemelt képünkön Cédric Herrou. Fotó: Loic VENANCE / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.