Nagyvilág

Olaszország belügyminisztere bekeményített a várandós nőkkel, a kiskorúakkal és a betegekkel szemben

24.hu
24.hu

2018. 07. 05. 17:03

A többek közt várandós nőknek, kiskorúaknak és betegeknek humanitárius okokból adott olaszországi tartózkodási engedélyek kibocsátásának szigorítását rendelte el Matteo Salvini olasz belügyminiszter – jelentette az olasz sajtó csütörtökön.

A La Repubblica című balközép napilap megszerezte azt a belügyminiszteri körlevelet, amelyet Matteo Salvini a menedékkérelmeket elbíráló hatóságok vezetőihez intézett, köztük prefektusokhoz, valamint a migránsok benyújtotta menedékkérelmeket felülvizsgáló területi testületek elnökeihez.

A miniszter a kérelmek elbírálásának gyorsítását, valamint a humanitárius okokból megítélt tartózkodási engedélyek kibocsátásának szigorítását és számbeli csökkentését sürgette.

Az Észak-Afrikából a tengeren keresztül érkező nők, kiskorúak, betegek esetéről van szó: ezek az emberek nagy általánosságban az elszenvedett nehézségek, az utazás körülményei, kiszolgáltatott helyzetük következményeiként az olasz hatóságoktól úgynevezett „light”, két évre szóló, megújítható menedékstátuszt és ezzel együtt tartózkodási engedélyt kapnak.

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a 2017-ben benyújtott 129 ezer menedékkérelem 28 százalékában részesültek ilyen humanitárius menedékjogban, négyszer többen, mint azok, akiknek menedékkérelmét sokkal tüzetesebben vizsgálták át, és „igazi” humanitárius menedékjoghoz jutottak.

A tartózkodási engedélyt

eltérő helyzetek, például egészségi állapot, terhesség, kiskorúság, személyes tragédiák, az Olaszország felé tartó út nehézségei, a hosszú líbiai tartózkodás indokolták. (…) Ezen gyakorlat következtében nagy számban jutottak tartózkodási címhez olyanok, akik az európai menedékjog értelmében az Olaszországba való belépéskor nem rendelkeztek a nemzetközi védelem jogi követelményeivel, és most továbbra is Olaszország területén tartózkodnak beilleszkedési nehézségekkel, ebből eredően szociális nehézségeket és a hétköznapokban biztonsági veszélyt is teremtve

– írja a levél.  Matteo Salvini egyelőre nem kommentálta a sajtóértesüléseket. A Facebookon azt írta, hogy tavaly júniusban mintegy 25 ezer migráns kötött ki Olaszországban, miközben az utóbbi egy hónapban, amióta ő az olasz belügyminiszter, valamivel többen mint 3 ezren érkeztek.

Az a célom, hogy ennél is kevesebben jöjjenek, az illegális bevándorlás üzletének VÉGE!

– írta Salvini.

A Rolling Stone zenei folyóirat legutolsó olasz számában az olasz kulturális élet több képviselője is elhatárolódott Matteo Salvini migrációs intézkedéseitől, főleg ami az olaszországi kikötők lezárását illeti a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajói előtt. Matteo Salvini úgy válaszolt, hogy a multimilliomos baloldali értelmiség nyissa meg villáit a migránsok előtt. Hozzátette, hogy nem az olasz munkások vagy a szegények bírálták őt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.