Nagyvilág
Members of the European Parliament take part in a voting session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on April 5, 2017.
The European Parliament on April 5, 2017 overwhelmingly adopted "red lines" for negotiations over a Brexit deal, including demanding Britain first agree divorce terms before striking a new trade deal. The assembly in Strasbourg, which will have a final veto on any Brexit deal in two years' time, adopted the guidelines by 516 votes for to 133 against with 50 abstentions.
 / AFP PHOTO / Sebastien Bozon

Az Európai Parlament nekiment a Stop Sorosnak

24.hu
24.hu

2018. 07. 05. 17:06

Biztosítaniuk kellene az európai uniós tagországoknak, hogy ne minősüljön bűncselekménynek a migránsoknak nyújtott humanitárius segítség – áll az Európai Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalásában.

A strasbourgi plenáris ülésen kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban mindenekelőtt emlékeztettek rá, hogy a vonatkozó uniós irányelv értelmében a tagállamok kötelesek büntetőjogi szankciókat bevezetni azok ellen, akik migránsok szabálytalan belépését, átutazását vagy tartózkodását segítik elő.

Leszögezték azonban, hogy ugyanezen irányelv kivételként rögzíti a humanitárius segítségnyújtást, ezt pedig az uniós országok csak nagyon korlátozott mértékben ültették át jogrendjükbe, márpedig – mint írták – a rendelkezés azt hivatott biztosítani, hogy ne vonják büntetőeljárás alá a bevándorlókat humanitárius okokból segítő egyéneket és civil szervezeteket.

A képviselők ezért a humanitárius kivételről szóló rendelkezés mihamarabbi átültetésére szólították fel a tagállamokat, az Európai Bizottságot pedig iránymutatás megfogalmazására arról, hogy a segítségnyújtásnak mely formáit nem lenne szabad büntetni. Kiemelték, hogy ez utóbbira a jogszabály egységes és egyértelmű alkalmazása miatt van szükség.

A nem törvényerejű állásfoglalásban végül rámutattak: az érintettek a hatóságokat is segítik azzal, ha humanitárius támogatást nyújtanak a rászorulóknak.

Egyértelmű iránymutatásokra van szükség a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozóan. Különösen fontos ez most, amikor egyének és civil szervezetek megfeszített munkával embereket mentenek a tengeren és segítik őket a szárazföldön

– közölte Claude Moraes brit szociáldemokrata jelentéstevő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.