Nagyvilág

Megszűnik a kormányfői poszt az Orbán egyik példaképe által vezetett országban

Az államfőre száll át a kormányfő minden jogköre Törökországban a most megjelent rendelet értelmében. Az intézkedés várhatóan jövő hétfőn lép hatályba, amikor a június 24-én újraválasztott Recep Tayyip Erdogan elnök leteszi az államfői esküt, írja az MTI.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök többször is világosan utalt rá, hogy Erdogant, illetve az általa kialakított államvezetést nagyra tartja. (Ez persze nem jelenti azt feltétlenül, hogy nálunk is az történne, ami most Törökországban végbemegy.)

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a rendelettel az 1924 és 2017 között született törvényekben a kormányfőt, valamint a minisztertanácsot jelölő hivatkozások mindenütt az államfő, illetve az államfői hivatal kifejezésre cserélődnek.

A végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről tavaly áprilisban népszavazáson döntöttek Törökországban. Az alkotmánymódosítás az idén június 24-én tartott államfő- és parlamenti választás után lép életbe, várhatóan jövő hétfőn, Erdogan ünnepélyes eskütételével és az azt követő szertartással.

A változtatás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, továbbá egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A módosítással megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény.

Az NTV török hírtelevízió értesülése alapján a parlamentáris rendszerből az elnökibe történő átmenet keretében még két törvényerejű rendelet fog megjelenni a közeljövőben.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Erdogan, Törökország elnöke. Fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik