Nagyvilág

Az okostelefonokkal buktatják le az illegális bevándorlókat

Nő azon európai országok száma, amelyek a bevándorlók, menedékkérők ellenőrzése céljából engedélyt ad a bevándorlási hivataloknak, hogy adatokat nyerjenek ki a bevándorlók telefonjaiból – írja a Qbit a Wired cikke alapján.

Tavaly Németország és Dánia hozott ilyen törvényt, Ausztria és Belgium fontolgat egy ilyen jogszabályt, az Egyesült Királyságban és Norvégiában már évek óta él ilyen törvény.

Azért fontos tudniuk a bevándorlási hatóságoknak, hogy merre járt a menedékkérő személy, melyik állam határánál lépett be először az EU területére, mert csak ott nyújthatják be a menedékkérelmet, ahol betették a lábukat először az EU-ba. Ha hozzáférnek az okostelefonok helyadataihoz a bevándorlási hivatalok, akkor meg tudják állapítani, hogy milyen útvonalon jutott el a hozzájuk forduló személy.

Dániában az illetők Facebook-jelszavát is elkérhetik törvényesen a hatóságok az ellenőrzés céljából.

És ami ilyenkor lenni szokott, vannak aggódó hangok, melyek szerint személyiségi jogokat sért, hogy ilyen sok mindenhez hozzáférhetnek a hatóságok.

Kiemelt kép: Migránsok várakoznak, hogy nyilvántartásba vegyék őket egy menekültek befogadására kialakított sátortáborban Berlinben 2015. szeptember 9-én. (MTI/EPA/Gregor Fischer)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik