Nagyvilág

Trudeau tagadja, hogy fogdosott egy újságírónőt 18 éve

Akkor cikk is megjelent az esetről, amit egy blogger vett elő újra.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök először reagált személyesen arra a vádra, hogy egy 18 évvel ezelőtti kanadai fesztiválon fogdosta egy helyi újság riporternőjét.

Az ügy azután került a politikai diskurzusba, hogy néhány napja egy blogger felfedezte az erről szóló újságcikket. Trudeau még 28 éves korában, tanárként látogatott a Brit Columbiában megtartott eseményre, aminek az volt a célja, hogy pénzt gyűjtsenek a lavinabalesetek elkerülése érdekében. Ebben maga is érintett volt, hiszen testvérét, Michelt 1998-ban egy lavina miatt vesztette el.

Pár nappal a fesztivál után egy aláíratlan cikk jelent meg a Creston Valley Advance című újságban arról, hogy Trudeau fogdosta a rendezvényről tudósító riporternőt, és illetlenül viselkedett vele. A cikkből nem derül ki, hogy mi történt pontosan, de azt is állítja az írás, hogy Trudeau ezek után furcsán kért bocsánatot a nőtől, amikor azt mondta, „ha tudom, hogy egy újságnak tudósít, nem lettem volna ennyire arcátlan”.

Trudeau már akkor ismert embernek számított Pierre Trudeau egykori kanadai miniszterelnök fiaként. Most kormányfőként azt felelte újságíróknak, akik a 18 évvel ezelőtti esetről kérdezték, hogy jól emlékszik arra a napra, amikor a fesztiválon járt. „Jól éreztem magam aznap, és semmilyen negatív érintkezésre nem emlékszem” – mondta.

Az érintett riporternőt a Guardian nem tudta elérni. Volt munkatársainak a nyilatkozataiból viszont kiderült: az történhetett, hogy Trudeau megérintette az újságírónőt, amikor beszélgettek. Ez, ha nem is volt szexuális természetű, mindenképpen nemkívánatos és helytelen volt, és rosszul érintette a riportert.

A kanadai közszolgálati CBC felidézi az eset kapcsán, hogy egy januári műsorukban a szexuális zaklatásos ügyek kapcsán kérdezték Trudeaut, aki azt mondta, egész életében vigyázott arra, hogy meggondolt legyen, és tiszteletben tartsa más emberek személyes terét. De azt is hozzátette, hogy nincs olyan körülmény, ami bárkit felmentene múltbeli cselekedetei alól. (The Guardian, CBC, fotó: Europress / AFP / Lars Hagberg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik