Nagyvilág

Függetlenség napi terrortámadást akadályozott meg az FBI

A vélhetően nem túl okos merénylő egy fedett ügynöknek beszélt a terveiről.

Letartóztatta az FBI az al-Kaida egy feltételezett támogatóját, aki Clevelandben akart merényletet elkövetni katonák és családtagjaik ellen a Függetlenség Napján.

Az amerikai férfi, Demetrius Nathaniel Pitts, aki az Abdur Raheem Rafeeq nevet is használta, egy fedett ügynöknek beszélt arról, hogy robbanószerekkel megrakott teherautót akar felrobbantani a szerdai ünnepségen. Ezután vették őrizetbe az amerikai férfit, akinek kiterjedt bűnlajstromán engedély nélküli fegyvertartás, rablás és családon belüli erőszak is szerepel.

A férfit hónapok óta figyelték a hatóságok, miután a Facebookon az al-Kaidát támogató kijelentéseket tett, és erőszakra buzdított az amerikai fegyveres erők ellen. Ha külföldi terrorszervezet támogatásában bűnösnek találják, azért húsz év börtönt is kaphat.

Az FBI tájékoztatása szerint Pitts azt kereste, hol hajthatna végre merényletet, de azt nem tudják, hogy saját maga képes lett volna-e kivitelezni. Egyelőre az sem világos, hogy a férfi tartott-e kapcsolatot másokkal Amerikában vagy külföldön. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik