Nagyvilág

11 éves kislányt vett el feleségül egy 41 éves férfi

A malajziai hatóságok vizsgálják egy 11 éves thai lány és egy 41 éves malajziai muzulmán férfi házasságát, miután az esküvő híre hatalmas felháborodást indított el.

A gumikereskedő Che Abdul Karim Che Abdul Hamid harmadik feleségeként vette el Thaiföldön a lányt,  házasságuk azután került nyilvánosságra, hogy az egyik korábbi feleség panaszt tett a rendőrségen.

A muzulmán lányok 16 év alatt csak egy sharia bíróság és a szüleik beleegyezésével házasodhatnak, a muzulmán férfiaknak pedig négy felesége lehet Malajziában. Wan Azizah Wan Ismail miniszterelnök-helyettes is annyit közölt, hogy ha a sharia bíróság nem engedélyezte, akkor illegális a frigy, emiatt hétfőn találkozik is a hatóságok munkatársaival. Vizsgálják azt is, hogy nemcsak a szegénység miatt adták lányukat a kereskedőhöz. Azt már kiderítették, hogy az iskolázatlan lánynak kétszer is megkérte a férfi már a kezét, és az anyja azt mondta, hogy még túl fiatal a lánya, csak akkor vegye el, ha már elmúlt 16 éves.

Közben a közösségi oldalakra kikerültek képek a lakodalomról, ahogy a férfi a kislány kezét fogja. Che Abdul Karim Kelantan állam egy falujának imámja, már eddig is volt két felesége és hat, 5-18 év közötti gyereke.

A Bernama hírügynökségnek a férfi elmondta, hogy a házasság törvényes, a lány – szegény, gumicsapolással foglalkozó – szülei jóváhagyták Malajziában. Hozzátette, csak ha majd 16 elmúlt a lány, akkor teszi formálissá Malajziában a frigyüket, addig a szüleivel marad. A lány is megszólalt a helyi médiának, azt nyilatkozta, hogy nem érti a felhajtást a házassága körül, és ő szereti Che Abdul Karimot.

Az eset miatt több szervezet is felháborodásának adott hangot, aktivisták azt szeretnék elérni, hogy ne lehessen törvényesen házasodni 18 kor alatt. Egy másik szervezet szerint csak 2010-ben 15 ezer gyerekházasság volt Malajziában.

Kiemelt kép: Twitter, via AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik