Nagyvilág

Trump: az EU ugyanolyan rossz, mint Kína

Az Európai Unió valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála

– mondta Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott interjújában a Kínával és az Európai Unióval fennálló kereskedelmi vitákra utalva.

Kereskedelmi deficitünk van az Európai Unióval, és tetejébe egy rakás pénzt fizetünk be a NATO-ba, hogy megvédjük őket

– jegyezte meg.

Trump hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi vitákat illetően nem egyedül Kína kereskedelmi gyakorlatát nehezményezi, hanem globális intézkedéseket szeretne az innovációs és technológiai eredmények, valamint a szellemi tulajdon védelmére. Azt mondta, ismeri Kínát, tudja, hogy a kínaiak milyen okosak, ezért ha csak rájuk összpontosítana a gazdasági szigorító intézkedésekkel, illetve védővámokkal, akkor Peking más országokban pótolná a kiesett exportját és csökkenő külföldi beruházásait, ezért fontos globálisan megközelíteni a problémát.

Kezdi megérezni Amerika Trump kereskedelmi háborúit
Az amerikai elnök szerint viszont minden a terv szerint halad.

Arra a kérdésre, vajon az amerikai kormány büntető szankciókkal sújtja-e majd azokat az európai országokat, amelyek gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal, Trump igennel válaszolt.

Kim Dzsongun észak-koreai vezetőről szólva viszont azt mondta, továbbra is úgy gondolja, hogy Észak-Korea meg akarja semmisíteni tömegpusztító fegyvereit.

Jó a kémia köztünk

– mondta.

Kiemelt kép: Cheriss May / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik