Nagyvilág

Orbán: Kacsa a megállapodás

Tizennégy európai uniós ország, köztük Magyarország nyilatkozott a brüsszeli EU-csúcson úgy, hogy kész megállapodást aláírni a német kormánnyal a korábban másutt regisztrált, Németországból kiutasítandó menedékkérők gyorsított visszafogadásáról – tájékoztatta koalíciós partnereit szombaton Angela Merkel német kancellár a DPA német hírügynökség birtokába került feljegyzés szerint.

Merkel állítólag Orbánnal is megegyezett bevándorlók Németországból visszafogadásáról
A nyomás alá helyezett kancellár tizennégy uniós állammal egyezhetett meg egy kiszivárgott levél szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök az MTI megkeresésére közölte:

ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke emlékeztetett a korábbi magyar miniszterelnöki és kormányzati nyilatkozatokra; közlése szerint a magyar álláspont 2015 óta változatlan: Magyarország területére egyetlen menedékkérő sem léphetett úgy, hogy előtte nem járt Görögország vagy más uniós tagállam területén. Tehát senki nem nálunk lépett először az Európai Unió területére – fogalmazott.

Havasi szavaiból az is kiolvasható, hogy akár születhet is ilyen megállapodás Németország és Magyarország között, hiszen ha máshol érkeztek a bevándorlók az Unió területére, akkor Magyarországra semmilyen kötelezettséget nem ró a megállapodás.

Kiemelt kép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik