Nagyvilág
German Chancellor and head of the Christian Democrats party, Angela Merkel (L) and Horst Seehofer, leader of Bavarian sister Party CSU, present their parties' electoral programmes for the September 24 parliamentary election during a press conference on July 3, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Még mindig nem békéltek meg a bajorok Merkellel

24.hu
24.hu

2018. 06. 29. 21:06

A brüsszeli EU-csúcson elért eredményekkel együtt sem tartja lezártnak a közösség valamely tagországában már regisztrált menedékkérők németországi visszafordítása körül a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjével, Angela Merkel kancellárral kialakult vitát a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) – jelezte pénteken a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője.

Alexander Dobrindt a Bundestag CSU-s csoportjának honlapján ismertetett állásfoglalásában hangsúlyozta: a pártja által elindított németországi vitának tulajdonítható, hogy az EU végre erőteljesebben foglalkozik a migráció témájával. A találkozón elfogadott dokumentumban rögzített intézkedések közül pedig sokat már régóta nyomatékosan követel a CSU, így az EU külső határának jobb védelmét és a menekültközpontok felállítását az EU-n kívül.

Azzal kapcsolatban, hogy elégségesnek tartják-e az előrelépést a vita lezárásához, csupán annyit közölt, hogy alaposan megvizsgálják a csúcs eredményeit.
A CSU és vezetője, Horst Seehofer belügyminiszter szerint meg kell tagadni a belépést a német határon az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőktől. Angela Merkel és a CDU szerint ezt egyoldalúan nem lehet bevezetni, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Jelenleg mindenkit beengednek, aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni Németországban, kivéve a korábban már elutasított és belépési tilalom alá vett menedékkérőket.

Horst Seehofer kilátásba helyezte, hogy július elején utasítja a szövetségi rendőrséget a határigazgatási szigorításra, ha Angela Merkelnek nem sikerül a nemzeti szintű, egyoldalú intézkedést kiváltó, azzal egyenértékű európai szintű, vagy két-, illetve többoldalú megállapodásokat kidolgozni.

A kancellár pénteken Brüsszelben a kétnapos tanácskozás után sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az eredmények több mint egyenértékűek a CSU által javasolt intézkedésnél. Hozzátette, hogy Berlinbe visszatérve tájékoztatja a CSU-t és a testvérpártok koalíciós partnerét, a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) a Brüsszelben végzett munkáról, és szombaton is számos egyeztetést folytatnak majd.

A ZDF országos köztelevízió értesülése szerint a koalíciós pártok vezetői pénteken 22 órától telefonkonferencián vitatják meg az EU-csúcs eredményeit.
A jelenlegi tervek szerint vasárnap a CDU vezetősége Berlinben, a CSU vezetősége Münchenben tanácskozik a harmadik hete zajló vitáról, amely miatt akár a testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció is felbomolhat.

Angela Merkel tájékoztatóján ismertette: Spanyolország és Görögország – két olyan tagállam, amelybe a Földközi-tengeren fekvő EU-s külső határa miatt nagy számban érkeznek menedékkérők – hajlandó kétoldalú megállapodásra a náluk regisztrált menedékkérők visszafogadásáról. A megállapodásokkal kapcsolatos politikai tárgyalások lefolytatása a belügyminiszterek feladata – mondta.

A tervezett kormányközi megállapodások azokra az emberekre vonatkoznak, akiket a bajor-osztrák határon tartóztatnak fel. Ez az egyetlen határszakasz, amelyen a migrációs válság miatt ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést, de ott is csak három átkelőnél ellenőrzik folyamatosan a forgalmat.

A kancellár kifejtette: a menedékkérők úgynevezett másodlagos – EU-n belüli – migrációjának visszaszorításáért azokkal a máshol regisztrált menedékkérőkkel is foglalkozni kell, akik bejutnak az országba és kiderül róluk, hogy már szerepelnek valamely EU-s társország nyilvántartásában. Menekültügyi eljárásukat a továbbra is érvényes, Dublin III. nevű EU-s menekültügyi rendelet alapján a regisztráció szerinti államban kell lefolytatni, vagyis vissza kell juttatni oda őket Németországból. Ez azonban nem működik kellő hatékonysággal, az érintettek csekély részét sikerül visszajuttatni.

Viszont a brüsszeli csúcstalálkozón több partnerország jelezte, hogy kész államigazgatási megállapodás kötni az együttműködés javításáról Németországgal – ismertette Angela Merkel.

Hozzátette, hogy német részről is van teendő ebben az ügyben, módosítani kell a menedékjogi eljárásról szóló törvényt, hogy az érintetteket olyan gyorsított eljárás alá vehessék, amelyet a biztonságos származási országból érkező menedékkérők esetében alkalmaznak.

A német közvélemény megosztott a CDU és a CSU vitájának ügyében. A ZDF pénteken ismertetett közvélemény-kutatási adatai szerint 58 százalék ugyan egyetért a CSU-val abban, hogy meg kell tagadni a belépést a máshol már regisztrált menedékkérőktől, de 68 százalék úgy véli, hogy ez a gyakorlatban nem működne. A televízió Politbarometer nevű felmérésében azt is kimutatták, hogy 91 százalék szerint csak más EU-s országokkal együttműködve lehet rendezni a menekültügyi problémákat, és csupán 9 százalék gondolja, hogy Németországnak inkább egyedül, önállóan kellene próbálkoznia.

A vita visszavetette a kormánypártok választói támogatottságát. Ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, a CDU/CSU a szavazatok 32 százalékát gyűjtené össze, ami 1 százalékpontos csökkenés az előző, június eleji méréshez képest. Az SPD 2 százalékponttal 18 százalékra gyengült.

A legnagyobb ellenzéki párt, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 1 százalékponttal 14 százalékra, a Zöldek ugyancsak 1 százalékponttal szintén 14 százalékra erősödtek, a Baloldal (Die Linke) 1 százalékpontos gyengülés után 10 százalékon, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 1 százalékkal erősödve 9 százalékon áll.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.