Nagyvilág
dav

A teli és az üres Keleti pályaudvar került a New York Times címlapjára

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 06. 29. 10:55

Arról írnak, hogy az érkezők száma már a 2015 előtti szintre csökkent, az európai politikát mégis a menekültválság határozza meg.
Korábban a témában:

Milyen bevándorlási válság? – teszi fel a kérdést pénteki címlapján a The New York Times nemzetközi kiadása. A vezető anyagot két képpel illusztrálják, mindkettő Budapesten, a Keleti pályaudvaron készült, az egyik 2015-ben, a másik most.

A lap az uniós csúcs miatt nyúlt a témához, megjegyezve, hogy a három évvel ezelőtti helyzethez képest már viszonylagos nyugalom van a görög partokon, és csend honol a lampedusai menekültközpontban is. Az érkező menedékkérők száma a 2015 előtti szintre csökkent, mégis ez a téma határozza meg továbbra is az európai politikát.

Megjegyzik, maradtak még valódi kihívások, például hogy mi legyen azzal a mintegy 1,8 millió emberrel, aki 2014 óta érkezett Európába. Az európai vezetők között komoly nézetkülönbségek vannak, hogy ki vállalja a felelősséget – Görögország és Olaszország, ahol a legtöbb menedékkérő Európába lép, vagy a gazdagabb országok, mint Németország, ahova a legtöbben tartanak.

Szembetűnő viszont, hogy számos vezető – főleg a szélsőjobboldaliak – sikerrel próbálják azt az érzetet kelteni, hogy Európa a menedékkérők ostroma alatt áll, miközben a számok egészen mást mutatnak. Emlékeztetnek, hogy Orbán Viktor nemrég arról beszélt, hogy „nem tudtuk magunkat megvédeni a migránsinváziótól”, és börtönnel büntetendő cselekedetté minősíttette, ha valaki a papírok nélkül érkező embereket segítené.

De kitérnek arra is, hogy a bevándorlásellenes vezetők sem egységesek, Olaszország azt szeretné, ha megszüntetnék azt a szabályt, hogy a menedékkérőknek abban az országban kell maradniuk, ahol először beléptek az EU-ba, mások viszont – köztük Orbán, Seehofer és Kurz – ellenzik, hogy szétosszák a menedékkérőket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.