Nagyvilág

Nemzeti szolgálatot vezetnének be a francia fiataloknak

Aki akar, katonának is mehet, de nem kötelező.

Kötelező nemzeti szolgálatot vezetne be a francia kormány a 16 éves fiataloknak – tudósít a Euronews.

Emmanuelle Macron államfő a választási kampányban még a kötelező sorkatonai szolgálat visszahozásáról beszélt, ami szerinte a nemzeti egység és a társadalmi összetartozás érzését szolgálná. A szerdán bejelentett terv azonban ennek az elképzelésnek az erősen felhígított változata.

Bár hagyományos katonai kiképzést is választhatnának a fiatalok, a szolgálatot jótékonysági szervezeteknél, vagy az egészségügyben is teljesíthetnék. A hadsereg mellett pedig a rendőrség és a tűzoltóság is fogadná a fiatalokat. A részvétel egyhavi időtartamban lenne kötelező fiúk és lányok számára egyaránt, de önkéntes alapon akár egy évig is folytathatná, akinek megtetszik a szolgálat.

A franciák az elképzelést vegyes érzésekkel fogadták. Van, aki szerint a hadsereg már így is túlterhelt a terrorellenes műveletek miatt, az ifjúsági szervezetek szerint pedig lehetővé kell tenni, hogy a fiatalok eldöntsék, részt akarnak-e venni egyáltalán a programban.

Emmanuelle Macron egyébként az első francia államfő, aki nem volt katona, mert mire besorozták volna, az országban megszüntették a sorkatonai szolgálatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik