Nagyvilág

Kína egy négyzetcentiméternyi területéről sem hajlandó lemondani

Kína egy négyzetcentiméternyi területéről sem hajlandó lemondani - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök az amerikai védelmi miniszternek Pekingben szerdán.

Kína világos és határozott álláspontot képvisel a szuverenitásával és területi integritásával kapcsolatban, de egyáltalán nem akar semmi olyat, ami valaki másé – hangsúlyozta Hszi a kínai állami televízió beszámolója szerint.

Amerikai védelmi miniszter 2014-ben járt legutóbb Kínában.

A globális békét, stabilitást és jólétet szolgálná, ha Kína és az Egyesült Államok jó kapcsolatot tudna kiépíteni

– mondta Hszi Mattisnak.

A Kína és az Egyesült Államok közötti viszony az egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolat a világon, mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt években a két ország kapcsolatai lendületesen fejlődtek, és Kína reményei szerint ez a tendencia folytatódni fog.

Kína és az Egyesült Államok csak konfliktusok nélkül, a kölcsönös tisztelet jegyében és a mindkét fél számára kedvező együttműködés mentén fejlődhet tovább együtt – jelentette ki Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter, aki szintén megbeszélést folytatott amerikai kollégájával.

Mattis korábban kritikusan nyilatkozott Pekingnek a Dél-kínai-tengeren folytatott katonai akcióival kapcsolatban. Vej ugyanakkor azt is kifejtette: Kína elhivatott a békés fejlődés mellett, de a hadsereg feladata, hogy megvédje az ország szuverenitását és biztonságát.

Mattis elmondása szerint látogatásának oka, hogy az amerikai hadsereg nagy jelentőséget tulajdonít a kétoldalú katonai kapcsolatoknak.

Miközben az Egyesült Államok a Dél-kínai-tenger militarizációjával vádolja Pekinget, Kína a stratégiai fontosságú tengeri útvonalon járőröző amerikai hadihajók miatt bosszankodik, és bizalmatlan az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos szándékait illetően – mutatott rá a Reuters hírügynökség. A Dél-kínai-tengeren folytatott kínai tevékenységre válaszul az amerikai hadsereg májusban visszavonta a Kínának szánt meghívást, hogy vegyen részt egy nemzetközi haditengerészeti gyakorlatban, melyet éppen Mattis kínai látogatása idején tartanak.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Xinhua/Yao Dawei

Ajánlott videó

Olvasói sztorik