Nagyvilág

Egymillió forintot ajánlottak fel annak, aki megoldja a legnagyobb geoglifa rejtélyét

A dél-ausztráliai Marree városának határában fekszik az ország egyik legnagyobb megoldatlan rejtélye: a magasból nézve a sivatagban egy gigantikus ember rajzolódik ki, amint egy botot vagy bumerángot tart a kezében.

Ez a világ egyik legméretesebb geoglifája, amely 1998-ban jelent meg a terepen és az azóta eltelt húsz évben senki nem vállalta érte a felelősséget, hiába látott napvilágot a rajzot illetően számtalan teória.

Most egy ausztrál vállalkozó 5 ezer ausztrál dollárt, átszámítva több mint egymillió forintot ajánlott fel annak, aki információval szolgál a rejtélyről, írja a CNN.

Dick Smith 2016-ban döntött úgy, hogy választ talál a felmerülő kérdésekre. Az elmúlt két évben számtalan videót és fotót elemeztek a stábjával, de a nyomozásnak semmilyen eredménye nem lett.

Europress/AFP/Adelaide Advertiser

A vállalkozó úgy hiszi, hogy egy csoport lehet az alkotó, és azért ajánlott fel komoly pénzjutalmat, hátha jelentkezik egy informátor a társaságukból.

Smith arról beszélt, elképzelhetetlen, hogy egy ember csinálta a rajzot. Szerinte legalább három-négy fő kellett hozzá, és még így is hetekbe telhetett, mire elkészült. Ebben az esetben viszont nem érti, hogy tudták titkolni két évtizeden keresztül.

A legvalószínűbb egyébként az, hogy amerikaiak voltak a tettesek, mert napokkal a felfedezés után ismeretlenek egy írást juttattak el faxon két neves újsághoz is, melyben amerikai nyelvezettel fogalmaztak és rendszeresen mérföldet használtak az Ausztráliában használt kilométer helyett.

A nyomozás során szóba jött még elkövetőként az ausztrál hadsereg, az amerikai légierő és Bardius Goldberg művész is. Utóbbi magára is vállalta a felelősséget, de bizonyítékkal nem tudott szolgálni, 2002-ben pedig meghalt.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Adelaide Advertiser/Seven Nightly News/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik