Nagyvilág
A video image taken 14 July shows a four-kilometre long figure of an aboriginal hunter scratched into the surface of the desert near the outback town of Marree, 600km (372 miles) north of Adelaide. According to local police, the figure was made by pulling a plough behind some kind of agricultural machinery.  AFP PHOTO/ADELAIDE ADVERTISER/SEVEN NIGHTLY NEWS / AFP PHOTO / SEVEN NIGHTLY NEWS

Egymillió forintot ajánlottak fel annak, aki megoldja a legnagyobb geoglifa rejtélyét

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 06. 25. 10:52

A dél-ausztráliai Marree városának határában fekszik az ország egyik legnagyobb megoldatlan rejtélye: a magasból nézve a sivatagban egy gigantikus ember rajzolódik ki, amint egy botot vagy bumerángot tart a kezében.

Ez a világ egyik legméretesebb geoglifája, amely 1998-ban jelent meg a terepen és az azóta eltelt húsz évben senki nem vállalta érte a felelősséget, hiába látott napvilágot a rajzot illetően számtalan teória.

Most egy ausztrál vállalkozó 5 ezer ausztrál dollárt, átszámítva több mint egymillió forintot ajánlott fel annak, aki információval szolgál a rejtélyről, írja a CNN.

Dick Smith 2016-ban döntött úgy, hogy választ talál a felmerülő kérdésekre. Az elmúlt két évben számtalan videót és fotót elemeztek a stábjával, de a nyomozásnak semmilyen eredménye nem lett.

An undated photograph apparently taken fro around 20,000 feet (6000 metres) and circulated to Australian media and local businesses by an anonymous source, shows a four-kilometre long figure of an aboriginal hunter scratched into the surface of the desert near the outback town of Marree, 600km (372 miles) north of Adelaide. According to local police, the figure was made by pulling a plough behind some kind of agricultural machine, and items found near the site include a small US flag, toilet apper and a note which apparently refers to the Branch Davidian cult.  AFP PHOTO/ADELAIDE ADVERTISER / AFP PHOTO / ADELAIDE ADVERTISER
Europress/AFP/Adelaide Advertiser

A vállalkozó úgy hiszi, hogy egy csoport lehet az alkotó, és azért ajánlott fel komoly pénzjutalmat, hátha jelentkezik egy informátor a társaságukból.

Smith arról beszélt, elképzelhetetlen, hogy egy ember csinálta a rajzot. Szerinte legalább három-négy fő kellett hozzá, és még így is hetekbe telhetett, mire elkészült. Ebben az esetben viszont nem érti, hogy tudták titkolni két évtizeden keresztül.

A legvalószínűbb egyébként az, hogy amerikaiak voltak a tettesek, mert napokkal a felfedezés után ismeretlenek egy írást juttattak el faxon két neves újsághoz is, melyben amerikai nyelvezettel fogalmaztak és rendszeresen mérföldet használtak az Ausztráliában használt kilométer helyett.

A nyomozás során szóba jött még elkövetőként az ausztrál hadsereg, az amerikai légierő és Bardius Goldberg művész is. Utóbbi magára is vállalta a felelősséget, de bizonyítékkal nem tudott szolgálni, 2002-ben pedig meghalt.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Adelaide Advertiser/Seven Nightly News/

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.