Nagyvilág
(FILES) This file photo taken on November 9, 2016 shows President-elect Donald Trump  with son-in-law Jared Kushner (R) during an election night party at a hotel in New York.
Donald Trump's son-in-law Jared Kushner is expected to be named senior advisor to the president, NBC News and other US television networks reported on January 9, 2017. Kushner, 35, was a hugely influential if largely discreet confidant to his father-in-law during his 2016 campaign for the White House, but there are legal questions that could complicate his potential new job.
 / AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Trump veje bírálta a palesztin elnököt

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 24. 13:13

Megkérdőjelezte Mahmúd Abbász békeszándékát Jared Kushner.

Az amerikai elnök veje, egyben közel-keleti főtanácsadója azért ment a térségbe, hogy az izraeli-palesztin viszály megoldására született új amerikai béketervről egyeztessen – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Jared Kushner közölte, kész együtt dolgozni Abbásszal, de kevés oka van hinni a palesztin elnök azon képességében és  készségében, hogy békeegyezményt kössön Izraellel.

Kétlem Abbasz elnök képességét vagy vágyát, hogy megkösse a megállapodást. Huszonöt éve ugyanazt hangoztatja, és eddig nem sikerült békét kötni

– mondta, majd hozzátette, ugyanakkor nincs oka nem elhinni a palesztin vezető szavait, miszerint elkötelezett a békéért.

Megérdemelnének egy fényesebb jövőt, eljött az ideje, hogy mind az izraeliek, mind a palesztinok megerősítsék vezetésüket, és újra arra bátorítsák őket, hogy keressék a megoldást, és ne féljenek

– mondta az Al Kudsz című palesztin újságnak. Az arab nyelven  közzétett interjúban Kushner közvetlenül próbálta megszólítani a palesztinokat. Azt mondta, egyelőre nem kívánja feltárni a készülő megállapodás részleteit, de hamarosan lezárul az alku.

Ha Abbász elnök kész visszatérni a tárgyalóasztalhoz, akkor készek vagyunk a megbeszélésekre, de ha nem ez a helyzet, akkor nyilvánosságra hozzuk a tervet.

Kushner szerint a megállapodással mindkét fél többet nyerne, mint veszítene, mindkét fél bizonyos lesz benne, hogy

népének élete jobb lesz évtizedek múlva a felkínált engedmények nyomán.

Washington már hónapok óta jelezte, hogy hamarosan előáll egy új béketervvel a 2014-ben megszakadt béketárgyalások felélesztésére, és a sok évtizedes izraeli-palesztin viszály megoldására, a Trump választási kampányában is megígért tökéletes alkuval.

Abbász és a palesztin vezetők nem hajlandók találkozni a békeegyezményt előkészítő amerikai delegációkkal, amióta decemberben Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, majd májusban a városba helyezte nagykövetségét.

Kushner vezető szerepet játszott a közel-keleti béketerv  kidolgozásában, ő képviselte az amerikai elnököt a jeruzsálemi nagykövetség felavatásakor májusban. Trump lánya, Ivanka a férje kedvéért tért át a zsidó vallásra. A palesztin vezetés őt sem fogadta.

Jared Kushner, Jason Greenblatt rendkívüli közel-keleti küldött és David Friedman amerikai nagykövet pénteken és szombaton is találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akivel valószínűleg a készülő béketervről egyeztettek.

Előzőleg Kushner és Greenblatt Jordániában és Egyiptomban – Izrael szomszádaival és békepartnereivel – tárgyalt az ottani vezetőkkel, szintén az átfogó palesztin-izraeli rendezésről. Ezen kívül közel-keleti útjukon felkeresik Katart és Szaúd-Arábiát is. (mti)

Kiemelt kép: AFP PHOTO / MANDEL NGAN

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.