Nagyvilág
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan attends a final press conference on the second day of the G20 Summit in Hamburg, Germany, July 8, 2017.
Leaders of the world's top economies gather from July 7 to 8, 2017 in Germany for likely the stormiest G20 summit in years, with disagreements ranging from wars to climate change and global trade. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ

Törökország nem szórakozik, választ

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 24. 08:39

Előrehozott államfő- és parlamenti választást tartanak Törökországban.

A választások kimenetelétől függetlenül az ország politikai rendszere parlamentárisról elnökire változik, tehát a végrehajtó hatalom feje már nem a kormány, hanem a köztársasági elnök lesz. A szavazásra jogosultak helyi idő szerint reggel 8 órától 17 óráig járulhatnak az urnákhoz.

Az államfőválasztáson hat jelölt indul, a parlamentin nyolc párt és a néhányuk által alkotott, két ellentétes pártszövetség. A Legfőbb Választási Tanács (YSK) első részeredményei helyi idő szerint 18 órától várhatók. A hatóságok 59 millió 391 ezer 328 választót vettek nyilvántartásba, 56 millió 342 ezer 263-at belföldön, 3 millió 49 ezer 65-öt külföldön.

Az államfő hatáskörébe kerül a rendkívüli állapot bevezetése, feloldása és esetleges meghosszabbítása. Az elnököt közvetlenül választják, legfeljebb kétszer öt évre. Az alaptörvény változásával 550-ről 600 tagúra bővítik a parlamentet. Az államfőválasztás esetleges második fordulóját július 8-án tartják. Akkor csak az első két helyezett szerepel a szavazólapon. A parlamenti választás egyfordulós.

Az államfőválasztáson a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan fő riválisa Muharrem Ince, a legnagyobb ellenzéki erő, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje.

Rajtuk kívül versenybe száll még Meral Aksener volt belügyminiszter, aki a tavaly októberben alapított nacionalista Jó Párt (Iyi Parti) elnöke, valamint a 2016 novembere óta börtönben ülő Selahattin Demirtas, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) egykori társelnöke. Két további jelölt, Dogu Perincek, a parlamenten kívüli, nacionalista Haza Pártja (Vatan Partisi), és Temel Karamollaoglu, a parlamenten kívüli, iszlamista Aranykor Pártja (Saadet Partisi) színeiben a kevésbé esélyesek közé tartozik.

A pártoknál a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotja a “Népszövetség” nevű pártszövetséget. A CHP, a Jó Párt és az Aranykor Pártja pedig az ellenzéki “Nemzetszövetséget”.
Önállóan indul a HDP, a kurd iszlamista Szabad Ügy Pártja (Hür Dava Partisi) és a Haza Pártja.

A választások legfontosabb kérdése az, hogy Erdogannak sikerül-e megszereznie a szavazatok legalább 50 százalékát és ezzel már az első fordulóban megnyernie az államfőválasztást, valamint az, hogy a kormánypárt meg tudja-e őrizni parlamenti többségét az 550-ről 600 fősre bővülő törvényhozásban.

A külföldön élők június 7. és 19. között szavazhattak a török diplomáciai külképviseletein, de a török vámkapuknál, tehát a nemzetközi repülőtereken és az ország határállomásain vasárnap délután 17 óráig még ők is voksolhatnak. Kedd estig 1 millió 486 ezer 532 külföldi török élt választójogával, a részvételi arányuk addig az időpontig 48,78 százalék volt. Az ő szavazócéduláikat a napokban Ankarába szállították és a kereskedelmi kamara épületének egyik raktárában helyezték el. Ezeket a borítékokat szintén a 17 órás urnazárást követően bontják ki.

Érdekesség, hogy Törökországban ezen a választáson alkalmaznak először mozgóurnát. Az intézkedés 15 ezer 474 mozgáskorlátozott vagy ágyhoz kötött szavazónak nyújt segítséget.

A médiára vonatkozó korlátozásokon túl vasárnap helyi idő szerint reggel 6 órától éjfélig szintén tilos lesz az alkoholtartalmú italok eladása, valamint nyilvános fogyasztása. Az éttermek is csak ételt szolgálhatnak fel. Ezen felül zárva tartanak a szórakozóhelyek, a bárok, a kocsmák, de a teázók, a kávézók, a mozik és még az internetkávézók is. Az NTV beszámolója alapján az indok, hogy ezek a helyek alkalmasak az emberek tömeges jelenlétére és propagandatevékenység végzésére. Továbbá a rendőrökön és a közrend védelmével megbízottakon kívül más nem tarthat magánál fegyvert. Este 18 óráig pedig még esküvőt sem szabad tartani, de 18 és 24 óra között is csak a felsorolt tilalmak betartásával.

A Hürriyet tekintélyes török napilap csütörtökön arról írt, hogy a CHP, a Jó Párt, az Aranykor Pártja, a HDP és civil szervezetek tagjaiból álló “Tisztességes Választás Platform” közölte: “az ellenzék” a 181 ezer 869 urna mellé együttesen mintegy 415 ezer bizottsági tagot és további 195 ezer megfigyelőt tudott állítani, tehát a választások biztonsága 99,9 százalékban garantált.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) összesen 384 megfigyelőjét mozgósította a vasárnapi eseményre, míg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése 33 megfigyelővel követi a történéseket. Az állandó akkreditációval rendelkező külföldi újságírókon felül 34 ország 635 sajtómunkatársa regisztrált a török választásokra.

Kiemelt fotó: Europress

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.