Nagyvilág

Kurz: Meg kell akadályoznunk, hogy a menekülthajók egyáltalán Európába jöjjenek

Az illegális bevándorlással foglalkozó nem hivatalos EU-csúcs lesz jövő héten Brüsszelben, melyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívott össze, s legkevesebb 16 EU-tagország jelezte részvételét.

A közelgő tárgyalás kapcsán Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a következőt mondta:

Nem szabad megengedni, hogy a bevándorlási kérdés kezelése az Európai Unió szétveréséhez vezessen… Ha minden tagállam csak a saját érdekeit tartja szem előtt, a közösség szét fog esni.

Az olasz politikus szerint a menekültkérdés kezelésében „nem lehet szó nemzeti megoldásokról, európai megoldásra van szükségünk”.

Fotó: REUTERS/Christian Hartmann

Tajani a bevándorláson veszekedő német uniópártoknak azt üzente, reméli, a CDU és a CSU megegyezésre jut, ugyanis „Európa stabilitása Németország stabilitásától függ”.

Tajani szerint nem a belső, hanem a külső, határok hatékony védelmezése a lényeg.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Bild című német lapnak nyilatkozva felszólította az EU-t, hogy tekintettel a menekültkérdésben kialakult vitára teljes mértékben mondjon le a menekültek tagállamok közötti elosztását célzó törekvéseiről.

Három éve kellene a menekülteket szétosztani az EU-ban. De mindannyian látjuk, hogy eddig nagyon kevés történt. Ausztria a soros EU-elnöksége alatt arra fog koncentrálni, hogy a menekültelosztási vita parkolópályára tegye, és Európát újra egyesítse.

Kurz szerint: „Meg kell akadályoznunk, hogy a menekülthajók egyáltalán Európába jöjjenek. Azokat a migránsokat pedig, akiknek sikerült bejutniuk, Európán kívül központokban kell elhelyeznünk. Ott biztonságban lehetnek, de nem kapnak semmilyen biztosítékot arra, hogy jólétben élhetnek Közép-Európában.”

AFP PHOTO / APA / GEORG HOCHMUTH / Austria OUT

Kurz megerősítette Lars Lökke Rasmussen dán miniszterelnök információját, hogy az Európai Unió határain kívül fekvő menekülttáborok felállításán dolgoznak.

A dán miniszterelnök szintén a Bildnek nyilatkozva kijelentette: nem számít arra, hogy a vasárnapi brüsszeli minicsúcs áttörést hozna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik