Nagyvilág
Zimbabwe ruling party Zimbabwe African National Union Patriotic Front (ZANU PF) and State President Emmerson Mnangagwa attends the official launch of the Party Manifesto for the next elections on May 4, 2018 in Harare, Zimbabwe.  / AFP PHOTO / Jekesai NJIKIZANA

Olcsóbb internettel készülnek az első szabad választásra negyven év után

Mohos Máté
Mohos Máté

2018. 06. 22. 14:53

Történelmet ír Zimbabwe július 30-án: az afrikai országban 1980 óta először tartanak olyan választást, amit nem egy autokrata vezér és pártja határoz meg. A harminchét év után elűzött Robert Mugabe székéért három jelölt küzd, akik most dörrentették be igazán kampányukat. Fiatalközpontú kampányok, EU-s felügyelet és rekordmagas részvételi arány várható a választáson.

A várható győztes júliusban a Mugabe pártja, a ZANU (Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió) színeiben induló Emmerson Mnangagwa, aki előzetes becslések szerint kb. 42%-kal fog nyerni. Őt szorongathatja meg Nelson Chamisa, az MDC (Mozgalom a Demokratikus Változásért) jelöltje, illetve Elton Mangoma az RDZ-től (Zimbabwe Megújuláspárti Demokratái).

Idén végre csalás nélkül mehet

Az elmúlt években az országot gazdaságilag tönkrevágó Mugabe csalásokkal és megfélemlítésekkel érte el, hogy a nyolcvanas évek óta folyamatosan újraválasszák. 2008-ban, amikor gazdaságilag különösen nagy bajban volt az ország, Mugabe papíron 85%-os eredményt ért el, de később elszólta magát, és véletlenül elárulta, hogy valójában az ellenzék nyert 73%-kal. De ez évek során ezen felül voltak hírek két hétig visszatartott eredményekről, egymillió hamis szavazóról és választási buszoztatásokról. Így nem is csoda, hogy Mugabe 2017-es megpuccsolása óta a népesség nagy lelkesedéssel készül a mostani választásra.

A szavazás tisztaságára idén garanciák is lesznek. Mugabe volt helyettese, a jelenleg ideiglenes miniszterelnökként szolgáló Mnangagwa ENSZ-es és EU-s delegációkat is meghívott az országba, hogy független megfigyelőként biztosítsák a választások tisztaságát. Az EU ráadásul történelmének legnagyobb ilyen megfigyelőbizottságát rakta össze:

ötven hivatalnok már az országban van, és az unió ezt a számot 140-re akarja emelni a választásig.

Az EU azonban az ellenzéki pártok szerint nem teljesíti rendesen a feladatát: Nelson Chamisa, az MDC elnöke szerint a bizottság nem bocsátotta rendelkezésükre időben a szavazólistát, így nem tudták ellenőrizni, hogy a kormánypárt, amiben azért még mindig ott ülnek Mugabe emberei, ismét él-e a hamis szavazók regisztrálásának módszerével. Az EU és az ENSZ együttműködésével azonban még így is valószínű, hogy ez lesz az ország történetének legtisztább választása.

Fókuszban a fiatal választók

A már zajló kampányok egyértelműen a fiatalabb választókat célozzák meg, ez nem is csoda, mivel a választásra jogosultak több mint fele 25 év alatti az országban. Az összes jelölt ennek fényében különös erőkkel tolja kampányát a Facebookon és a Twitteren, gyakoriak az egyetemistákat szerepeltető videók is.

Emiatt a kampánystílus miatt is döntött úgy a kormány, hogy 60 százalékkal csökkenti a mobilos adathasználat díját

az országban a választás hónapjában. Az 50 százalékos lefedettséggel rendelkező országban az internethasználat túlnyomó részben mobilkészülékeken történik, így tud összefonódni a fiatalokra való fókuszálás és az online kampány.

Az ország lelkesedését és a politikai optimizmust azonban a győztesnek mindenképpen tettekre kell váltania: a Mugabe által leharcolt országban még mindig óriási szerepet kapnak a külföldi segélyek, még mindig nincs saját pénznemük, illetve újabban egy kenyérválság is kinézőben van.

Kiemelt képünkön: Emmerson Mnangagwa. Fotó: Jekesai Njikizana / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.