Nagyvilág

A menekültek valójában jót tesznek a gazdaságnak

Egy új tanulmány szerint a menekültek valójában segítettek eddig Európa gazdaságának. A Science Advances publikálta azt a kutatást, amelyet a francia nemzeti kutatóközpont, a Clermont-Auvergne Egyetem és a Párizs-Nanterre Egyetem készített.

15 olyan nyugat-európai országot néztek meg, ahol 1985 és 2015 között a legmagasabb volt a menedékkérelmek száma. Ez a szám a kilencvenes évek elején volt magas, amikor a menedékkérők a Balkánról menekültek, és az elmúlt hét évben. A méréshez Christopher Sims Nobel-emlékdíjas közgazdász modelljét használták. Ez a modell jobban tudja követni a menekültek gazdasági hatását, mert nem csak annyit mér, hogy mennyit költött rájuk az állam, és ezzel arányban mennyit fizettek be adóként.

A kutatás szerint a letelepedő menekültek látványos javulást okoztak a befogadó állam gazdaságában, mert jobban nőtt az egy főre eső GDP és jobban csökkent a munkanélküliség. A trükk az egészben annyi, hogy a bevándorlókhoz hasonlóan 5-7 évvel a menedékkérelem után jelentkeznek ezek a pozitív hatások, mert ekkorra sokan valóban letelepednek és állampolgárságot kapnak.

A kutatás megjegyzi, hogy a mostani menekültválság valójában nem gazdasági katasztrófát, hanem lehetőségeket okoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik