Nagyvilág

Kínába siet barátkozni az észak-koreai diktátor

Kétnapos látogatásra Kínába érkezett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető – adta hírül kedden a kínai állami televízió. Kim idén harmadszor keresi fel országa legfőbb szövetségesét, előzőleg márciusban és májusban is járt Pekingben.

Az észak-koreai vezető Pekingbe utazásáról néhány órával korábban meg nem erősített értesüléseket közölt a Nikkei című japán napilap. Azt írta, Kim Dzsong Un a kétoldalú együttműködés kérdéseit akarja áttekinteni Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Donald Trump amerikai elnökkel tartott múlt heti szingapúri csúcstalálkozójának fényében. Az észak-koreai vezető Szingapúrban megerősítette országa elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, cserébe bizonyos biztonsági garanciákért és azért, hogy az Egyesült Államok újfajta viszonyt létesít országával.

Washingtonban éppen hétfő este jelentették be, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti az augusztusra tervezett, Dél-Koreával közös hadgyakorlatát. A későbbre tervezett hadgyakorlatokról azonban egyelőre nem született döntés.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti hadgyakorlatok felfüggesztését szingapúri csúcstalálkozójukon ajánlotta fel Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek. Ezt maga az amerikai elnök jelentette be a találkozó után, mondván, a hadgyakorlatokat mindaddig felfüggesztik, amíg a kétoldalú tárgyalások a megfelelő mederben haladnak.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik