Nagyvilág

Ezért olyan boldogok a holland gyerekek

A holland fiatalok évről évre elégedettebbnek tűnnek, ez pedig nem a véletlen műve. A statisztikák azt mutatják, van mit tanulnunk tőlük.

Az utóbbi időben több olyan jelentés született, amiből az látszik, hogy Hollandia lekörözi az OECD-országokat egy fontos dologban: a fiatalkorúak elégedettségében.

A legfrissebb HBSC-kutatás (Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása – Health Behaviour in School-aged Children) négy éven át vizsgált 48 országot, és bár a hétezer tinédzser részvételével készült felmérés részletes eredményét majd csak később hozzák nyilvánosságra, annyit már elárultak, hogy a holland fiatalok elégedettsége jelentősen nőtt 2013 óta. Egy holland kutató a Guardiannek azt mondta:

A hollandiai gyerekek támogató környezetben nőnek fel, mind az otthonuk, mind a barátaik és iskolatársaik tekintetében. A tanárok nem tekintélyelvűek, hanem elfogadják a diákok érzéseit, akik így megbíznak tanítóikban.

A brit lap több holland diákkal is beszélt, egyikük, a 16 éves Dani Karremans arról számolt be, hogy az iskolai zaklatás egyáltalán nem okoz problémát az országukban.

Ha valaki zaklatni próbál, ignorálom. Vannak barátaim, akikkel jól kijövök, de nem gondolom, hogy mindenkinek szeretnie kellene engem, ez nem tűnik reálisnak

– mondta a diák.

Egy másik fiatal arról számolt be, hogy a körülötte lévők mennyire támogatóak voltak, amikor 11 éves korában elváltak a szülei. Ez azóta sem változott, hiszen azt mondja, ha valamilyen iskolai probléma miatt stresszel, valamelyik barátja biztosan segít neki, ez pedig mindig meg tudja nyugtatni.

A legutóbbi nemzetközi HBSC-kutatást még 2016-ban hozták nyilvánosságra, amíg nem jelennek meg az idei eredmények, ebből is láthatjuk, milyen sok tekintetben hagyják le a holland tinédzserek a magyarokat.

A kutatás során többek közt arra voltak kíváncsiak, a gyerekek mennyire szeretnek iskolába járni.

A 11 éves korosztályban a holland kisfiúk több mint fele (51 százalék) szeret iskolába járni, addig a magyaroknál ez a szám 39 százalék, a lányok esetében pedig még kevesebb: 28 százalék.

A 13 éveseknél a hollandiai tinédzserek körében is csökken valamivel a lelkesedés (fiúk 40, lányok 36 százalék), azonban a magyar gyerekeknél ennél sokkal nagyobb a csökkenés, a 13 éves magyar lányok mindössze 17 százaléka felelt igennel arra a kérdésre, hogy szeret-e iskolába járni.

Az iskolalátogatási kedven felül vizsgálták azt is, milyen teljesítményt érnek el a diákok, és a holland gyerekek e tekintetben is felülmúlták a magyarokat. Míg a 11 éves hollandok 82 százaléka teljesített jól vagy nagyon jól az iskolában, addig a magyarok 63 százaléka. Az OECD-átlag 76 százalék.

Elég nagy az eltérés hazánk és Hollandia között abban a tekintetben is, hogy a gyerekek kedvesnek és segítőkésznek tartják-e osztálytársaikat. Míg a 11 éves hollandiai gyerekek 86 százaléka értett egyet ezzel, addig a magyar fiatalok közül ugyanebben a korosztályban csak 70 százaléknyian. Érdekes adalék, hogy a három vizsgált korcsoportban (11, 13 és 15 évesek) a magyar tinédzserek egyre kevésbé értenek egyet ezzel az állítással, a 15 éves hollandok viszont szinte ugyanannyira, mint fiatalabb társaik (85 százalék).

Gyerekek játszanak a saját táblagépükkel az észak-hollandiai Sneekben, ahol minden diák és minden tanár saját iPadet kapott. Fotó:MTI/EPA/Catrinus Van Der Veen

Elég nagy a különbség hazánk és Hollandia között abban a tekintetben is, hogy hány fiatal vesztette el szüzességét 15 éves kor előtt. Míg mi 28 százalékkal az OECD-országok között a második helyen állunk, addig Hollandia az utolsók között van a maga 16 százalékával.

A hollandoknál egyébként négyéves kortól tartanak szexuális felvilágosítást, a Guardinnek pedig egy diáklány elmondta, az iskolája falán egy poszter hívja fel a figyelmet arra, hogy mindenki beszéljen nyíltan erről a témáról. Nem hiába, a tinédzserterhességek száma az egész EU-ban Hollandiában a legalacsonyabb.

A HBSC-kutatásban vizsgálták azt is, mennyi túlsúlyos vagy elhízott gyerek van az adott korosztályokban. Itt is óriási az eltérés, hiszen mindez a 11 éves holland lányok 15 százalékára igaz, és több mint kétszer ennyi (31 százaléknyi) magyarra.

Ennek megfelelően jóval több olyan tinédzser van Magyarországon, aki valamilyen diétát folytat. Míg a 15 éves magyar tinédzser fiúk 35 százaléka diétázik, addig a hollandok esetében ez 15, a lányoknál pedig mindössze 6 százalék.

Valószínűleg összefügg mindezzel az étkezési szokások közötti éles különbség is: amíg a 11 éves holland gyerekek 91 százaléka minden nap reggelizik, addig a magyaroknál ez a szám mindössze 60 százalék. A kutatásból az is kiderült, hogy a holland gyerekek közül sokkal többen esznek a szüleikkel esténként. A 11 éves holland gyerekek 76 százaléka a szüleivel vacsorázik esténként, míg az ugyanennyi idős magyar fiataloknak csak 57 százalékára jellemző mindez.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a 14 éves Tjalling Appelhof pedig elég egyszerű indoklással szolgált arra, miért ilyen boldogok a holland tinédzserek:

Hollandiában az emberek gazdagok, az olyan gyerekeket érintő dolgok, mint oktatás és az egészségügy jól szervezett, ha pedig valaki szegény, azon megpróbálunk segíteni. Lehet, hogy ezért boldogok a gyerekek. Bár sokat esik az eső. De azt megszokod.

Kiemelt kép: Gyerekek fürödnek egy szökőkútban Amszterdamban 2018. június 7-én. Fotó: Europress/Ezz al-Zanoun/NurPhoto

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.