Nagyvilág

Robogós rablók vették el a brit belügyminiszter telefonját

Sajid Javid is áldozatul esett az egyre gyakrabb robogós rablásoknak. A miniszter törvénymódosítást sürget, mert a mostani szabályozás a robogós rablókat védi.

Sajid Javid pár éve a londoni Euston pályaudvar előtt szeretett volna taxit hívni a telefonján, amikor egy, a járdára felhajtó robogós kiragadta a kezéből a mobilját. A miniszter csak most, a Sun vasárnapi kiadásának adott interjúban mesélte el a történetet, hozzátéve, hogy szerencsésnek vallja magát, amiért nem szúrták le vagy verték meg, ahogy az más áldozatokkal előfordult.

Azóta a módszer kifejezetten divatossá vált a londoni bűnözők körében, különösen Camden és Islington városrészekben, ahol az összes londoni robogós rablás 40 százaléka történt az elmúlt években, írja a BBC. Míg 2012-ben 827, tavaly már 23 ezer (!) rablást jelentettek, melyhez a tettesek robogót használtak, Javid pedig most azért mesélte el a történetét, mert beterjeszt egy törvénymódosítást, ami a robogósok üldözését könnyítené meg a rendőrök számára. A jelenlegi szabályozás ugyanis azt eredményezi, hogy a rendőrök nem merik autóval üldözőbe venni a bukósisak nélküli robogósokat, attól tartván, hogy ellenük indul majd vizsgálat, közúti veszélyeztetés miatt. „Ez így nevetséges. A rendőrséget hagyni kellene, hogy végezze a dolgát” – mondta a belügyminiszter. Pár nappal korábban a komikus Michael McIntyre-t a saját autójában rabolták ki robogós rablók, miután beverték a kocsi ablakát egy kalapáccsal.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik