Nagyvilág

31 halott egy nigériai robbantássorozatban

Legalább 31 ember meghalt egy robbanássorozatban az északkelet-nigériai Borno szövetségi államban – jelentette két helyi lakosra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség vasárnap. A Boko Haram iszlamista fegyvereseinek terrortámadásai sújtotta országban hetek óta ez volt a legsúlyosabb merénylethullám.

Az áldozatok összeszámlálásában részt vevő helyiek elmondták, hogy a robbanássorozat Damboa megyében történt, az állam déli részén helyi idő szerint szombat este. Szemtanúk szerint legalább egy rakéta is becsapódott.

A robbantások elkövetését eddig senki sem vállalta magára. A helyi önkormányzat egyik nevének elhallgatását kérő vezetője szerint az áldozatok száma még nőhet, mert sok ember sebesülése életveszélyes.

A robbantás a megye Shuvari és Abachari járásai között történt, mintegy 90 kilométerre a szövetségi állam székhelyétől, Maiduguritól.

Lerombolták a házainkat. A támadás után 31 halottat számoltunk meg, közöttük ártatlan gyermeket és idős személyek is voltak,

mondta el Modu Usman helyi lakos, egy helyi vezető fia.

Egy helyi milícia tagja, Babakura Kolo elmondta, hogy a támadásban sokan megsebesültek. A támadások célpontjai a ramadán böjt lezárását jelző íd-al-fítr ünnepre összegyűlt lakosok voltak.

A nigériai iszlám kalifátus létrehozásáért harcoló lázadók fő célpontja Borno. A támadások során 2009 óta több mint 30 ezer embert öltek meg és több mint kétmilliót kényszerítettek otthonuk elhagyására.

Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy két öngyilkos merényletet is elkövettek. A merénylet után, amelynek hat áldozata volt, a valószínűsített dzsihadisták kézigránátokkal támadtak a támadások helyén összegyűlt tömegre, további emberéleteket kioltva.

Május 1-én legalább 86 embert öltek meg a Bornóval szomszédos Adamawa államban fekvő Mubi mecsetje és piaca elleni kettős merényletben.

(MTI)

Kiemelt kép: egy korábbi merényletben felrobbantott autó Nigériában, Europress/AFP PHOTO/AUDU MARTE

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik