Nagyvilág

„Szolgálólányok” tüntettek az abortuszszigorítás ellen a szlovák parlamentben

Megüzenték a pártoknak, hogy harcolni fognak a nők önrendelkezéséért.

A szolgálólány meséje című sorozat szolgálólányainak jelmezébe öltözve tüntettek szerdán feministák a szlovák parlamentben, az abortusz feltételeinek szigorítása ellen. Erről a Mérce ír.

A szélsőjobbos Mi Szlovákiánk Néppárt alapítója, Marian Kotleba törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy csak akkor lehessen terhesség-megszakítást végezni, ha az anya élete veszélyben van, a magzat genetikai betegségben szenved, vagy a fogantatás erőszak által történt.

Kormánypárti képviselők már kedden jelezték, hogy nem fogják hagyni, hogy egyáltalán szavazásra kerüljön a javaslat. A 150 fős parlament egyetlen fő többséggel, 76 képviselő szavazatával akadályozta meg a javaslat megtárgyalását.

Mindez azonban nem jelenti, hogy az abortusz szigorítása lekerült volna a napirendről, ugyanis kormánypárti és ellenzéki képviselők is jelezték, hogy saját javaslatokat fognak kidolgozni. Ezzel kapcsolatban Dana Vitálošová, a tüntetést szervező feminist.fyi magazin alapítója elmondta: tisztában vannak azzal, hogy Kotleba javaslata nem ment volna át a parlamenten, de a többi parlamenti pártnak is jelezni akarják, hogy harcolni fognak a nők önrendelkezéséért.

Ďakujeme ženám z Fičí za tento článok. Won't let the bastards grind us down! https://fici.sme.sk/c/20847827/v-parlamente-to-vyzeralo-ako-v-seriali-handmaids-tale-zeny-protestovali-v-kostymoch-sluzobnicok.html

Közzétette: feminist.fyi – 2018. június 13.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik