Nagyvilág

Az ukránok most azt mondják, 47 embert mentettek meg Babcsankó álmegölésével

Arkagyij Babcsenko Kijevben élő orosz újságíró megrendezetett gyilkosságának köszönhetően 47 potenciális áldozat neve vált ismertté az ukrán hatóságok számára – közölte pénteken Jurij Lucenko ukrán főügyész a Facebookon.

Előző nap a főügyészség még csak annyit közölt, hogy egy harminc nevet tartalmazó listát sikerült megszerezniük a Babcsenko elleni gyilkosságot szervező, őrizetbe vett ukrán férfitól. Larisza Szarhan, a hivatal szóvivőjének szavai szerint ezen a listán Ukrajnába menekült orosz ellenzékiek, jórészt újságírók szerepelnek, akiket Babcsenkóhoz hasonlóan meg akartak öletni.

A főügyész mostani Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a merényletek 47 potenciális áldozata zömében közismert ukrán és “volt oroszországi” újságíró. Hozzátette: már tájékoztatták őket a veszélyről, és jelenleg védelmüket szervezik.

Hozzátette, hogy a nyomozóhatóságok fontos bizonyítékokhoz jutottak Borisz Herman, a Babcsenko megölésének megszervezésével meggyanúsított ukrán férfi és az orosz titkosszolgálatok közötti kapcsolatokról, amelyeket később tárnak a nyilvánosság elé.

A főügyész és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke a nap folyamán tájékoztatták a G7 országok, valamint Norvégia, Ausztrália, az Európai Unió és az Európa Tanács Kijevben akkreditált diplomáciai képviseleteinak a vezetőit arról, miért volt szükség az újságíró halálának megrendezésére.
A nagyköveteknek kifejtették, hogy a különleges művelet e formája lehetővé tette Babcsenko halálának megelőzését, továbbá dokumentálhatták a gyilkosság szervezőjének lépéseit, és bizonyítékokat szerezhettek a szervező és a megrendelő kapcsolatairól.

A főügyész ígéretet tett arra, hogy a művelet részleteit, amint az a nyomozás szempontjából lehetővé válik, azonnal nyilvánosságra hozzák.  Kedd este arról jelentek meg hírek, hogy a 41 éves orosz állampolgárságú, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ádázul bíráló orosz újságírót, tévés műsorvezetőt, Arkagyij Babcsenkót lelőtték kijevi lakásának küszöbén. Három lövést kapott a hátába, és kórházba szállítás közben, a mentőben belehalt sérüléseibe.

Szerda este Vaszil Hricak, az SZBU vezetője bejelentette, hogy az újságíró él, megölését az ukrán titkosszolgálat rendezte meg, mert valóban az életére törtek, méghozzá az orosz titkosszolgálatok megbízásából.

Aznap őrizetbe is vették azt az ukrán férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az orosz titkosszolgálatok megbízásából ő szervezte meg a gyilkosságot, pontosabban, felbérelt egy férfit Babcsenko megölésére. Az illető Borisz Herman, a Smajszer fegyvergyártó vállalat igazgatója. A férfit csütörtökön az illetékes kijevi kerületi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A gyilkosságra felbérelt férfi – aki korábban a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél – rögtön jelentette az SZBU-nak, amint Herman megkereste őt ajánlatával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik