Nagyvilág

A japán kormányoldal férfi képviselői is nagyon tudják, mi a nő dolga

Bírálatok özöne zúdult kedden a japán kormányra, miután Abe Sindzó kormányfő pártjának egyik parlamenti képviselője kijelentette, hogy a nők dolga, hogy a gyermekeik mellett maradjanak, a másik pedig közölte, hogy a fiatal pároknak legalább három gyermeket kell vállalniuk.

Hadzsuda Koicsi, a kormányon lévő konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) tagja vasárnap nagy vihart váltott ki azzal a kijelentésével, amely szerint a gyermekek jobban szeretik, ha az anyjuk, mint az apjuk neveli őket.

„Olyan környezetre van szükségük, ahol a szüleikkel maradhatnak”. (.) Ha megkérdezi a három év alatti gyerekeket, melyik szülőt kedvelik jobban, a válasz minden valószínűséggel a ‘mama’, még ha nincsenek is ezt igazoló statisztikák” – mondta az 54 éves politikus.

Az LDP egy másik képviselője, Kato Kandzsi néhány napja azt mondta, hogy a nemzet érdekében a fiatal szülőknek legalább három gyermeket kell vállalniuk.

Ezek a kijelentések szöges ellentétben állnak a kormány deklarált szándékával, hogy segíteni kíván a nőknek, hogy munkát vállaljanak, és arra ösztönzi a férfiakat, hogy nagyobb részt vállaljanak a gyermekek nevelésében.

Edano Jukio, a balközép Alkotmányos Demokrata Párt vezetője tűrhetetlennek nevezte ezeket a kijelentéseket. “Sok olyan házaspár van, akik nem tudnak gyereket vállalni, és sok olyan háztartás, ahol az apa egyedül neveli a gyerekeit. Ezt nem vették észre?” – fogalmazott.

„Mi van a kormánynak azzal az ígéretével, hogy olyan társadalmat kíván építeni, amelyben a férfiak rész vehetnek a gyermekeik nevelésében? Ez így eléggé ellentmondásos, és bizonyos vagyok abban, hogy sok apa felháborodott Hadzsuda Koicsi durva megjegyzésén” – reagált Hamada Szumire, az Ázsiai és Japán Nők Támogató Központjának munkatársa.

Hasonlóan elkeseredett Ando Tecuja, a Fathering Japan nevű szervezet alapítója, maga is háromgyermekes családapa: “elfogadhatatlan ilyet mondani, hogy a háromévesnél kisebb gyermekek jobban szeretik az anyjukat, mint az apjukat. Az ilyen fajta kijelentés arra serkenti a nőket, hogy maradjanak otthon, és károsítják az apáknak a gyermekneveléshez fűződő jogát”.

Egy 2016-ban a kormány megbízásából készült felmérés szerint a japánok 40 százaléka ért azzal egyet, hogy a nőknek a háztartással kell foglalkozniuk, amíg a férfiak dolgoznak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik