Nagyvilág

Ellentüntetők fogadták Berlinben az AfD szimpatizánsait

Unikornisaik is vannak.

Ellentüntetők fogadták Berlin utcáin vasárnap a szélsőjobboldali AfD szimpatizánsait, akik demonstrációra gyülekeztek a német fővárosban. A párt „Németország jövőjéért” hívta utcára híveit, az ellentüntetők pedig „állítsuk meg a gyűlöletet, állítsuk meg az AfD-t” jelszóval vonultak fel.

A berlini főpályaudvarnál néhány ezer AfD-szimpatizáns gyülekezett, akik azt skandálták: „Merkelnek mennie kell” és „mi vagyunk a nép”. Onnan a Brandenburgi-kapuhoz vonultak, útjukat az elkordonozott mellékutcákból az ellentüntetők fütyülése kísérte.

Az AfD korábban tízezer résztvevőt jósolt, ezt később arra módosították, hogy ötezer fővel elégedettek lennének. A párt berlini szervezetét vezető Georg Pazderski szerint sokan félnek attól, hogy megbélyegzik őket, ha nyilvánosan kiállnak az AfD mellett annak ellenére, hogy a szövetségi parlamenti választáson közel 13 százalékot szereztek.

A legnagyobb ellentüntetést közösen szervezték politikai pártok, szakszervezetek, diákszervezetek, menekülteket segítő szervezetek és civil szervezetek. A tömegben szivárványszínű zászlók tűntek fel és transzparensek, melyeken egyebek mellett az állt: „nem a rasszizmusra”, „nácik, takarodjatok”, és azt skandálták, hogy „egész Berlin az AfD ellen van”.

Az egyik leghangosabb ellentüntetést pedig közösen szervezte a legendás berlini techno-szcéna mintegy száz klubja, akik kamionokról és a Spree folyón úszó hajókról szóló hangos zenével igyekeztek „elűzni az AfD-t”. A tüntetés előtt kiadott közleményükben azt írták, „a berlini klubkultúra jelent mindent, ami a nácikkal szemben áll, progresszívek vagyunk, queerek vagyunk, feministák vagyunk, antirasszisták vagyunk, befogadók vagyunk, színesek vagyunk és vannak unikornisaink”.

Az ellentüntetések többségét békésnek hirdették, de a szélsőbaloldali antifa mozgalom honlapján arra szólította fel szimpatizánsait, hogy minden lehetséges módon szabotálják az AfD gyűlését. Néhol a rendőröknek paprikasprayvel kellett távol tartaniuk a kordonok ledöntésével próbálkozókat. A berlini rendőrség kétezer emberrel vigyázza a rendet. (AFP, fotó: Europress / AFP / Odd Andersen)

Frissítünk!

A Reuters arról tudósít, hogy mintegy ötezer AfD-szimpatizáns vonult fel, az ellentüntetők – zömében fiatalok – viszont húszezren voltak a rendőrség becslése szerint. A demonstrációk békésen zajlottak, egyetlen személy szenvedett könnyebb sérülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik