Nagyvilág

HRW-igazgató: A magyar kormány szuperhősnek képzeli Sorost

Mint korábban megírtuk, kampányt indít a Human Rights Watch (HRW), hogy a Fideszt zárják ki az Európai Néppártból. A jogvédő szervezet az #ExpelFidesz hashtaggel indította útjára kampányát.

Wenzel Michalski, a HRW németországi igazgatója a hvg.hu-nak elmondta,

a CSU nyíltan kimutatja barátságát Orbán Viktor iránt, az Angela Merkel vezette CDU pedig hallgat. Ezen akarunk változtatni.

Michalski szerint Merkelék hosszú halgatása védelmet nyújt a Fidesznek, mert mások már fellépnének ellenük. A HRW pedig tudatosan döntött úgy, hogy a kampánnyal a német konzervatív testvérpárt felsővezetőit, képviselőit és bázisukat célozza.

A HRW németországi igazgatója leszögezte, azért most indították el a kampányt, mert nem akartak ilyesmivel a magyar választási kampány idején elindulni, hogy ne befolyásolják a voksolást.

Arra a kérdésre, Soros György részt vett-e a HRW döntésében, Michalski közölte:

A magyar kormány a jelek szerint szuperhősnek képzeli Sorost, aki 80 éves életkora felett is minden mögött ott áll. Ez már egy Marvel-képregény.

Szerinte vannak arra mutató jelek, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból.

Orbán már most sorvezetőnek számít, mint más országok számára Putyin vagy Erdogan. Orbánt követik azok, akik nem akarnak egy plurális demokráciában érvényesülni, hanem egy autokratikusabb berendezkedéssel védenék pozíciójukat.

Az igazgató szerint  el kell ismerni, hogy Magyarországnak Orbán Viktor miatt globális hatása van.

Négyzetkilométerre lehet kisebb, de alapvető jelentősége van a kontinens ügyeire. Látjuk ezt abból is, ahogy az európai szélsőjobb pártjai Orbán választási győzelmét ünneplik önfeledten.

Kiemelt kép: Europress / Erbil Basay / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik