Nagyvilág

A magyarok több mint 60 százaléka örül az EU-tagságnak

Az európai választási kampány témái között azonban szívesen látnák viszont a magyar kormány kedvenceit, a bevándorlást és a terrorizmust.

58 százalékra nőtt azon magyar állampolgárok aránya, akik elégedettek az Unión belüli demokrácia működésével – olvasható az Eurobarométer 2018-as, szerdán közreadott felmérésében. Ez jóval az EU-átlag fölött van, amely 46 százalék.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok véleménye sokat javult az Európai Parlamenttel kapcsolatban: 2016. október és 2017. október között 11 százalékponttal. (Az uniós átlag 8 százalékpont.)

A magyarok több mint hatvan százaléka szerint jó dolog Magyarország EU-tagsága és a megkérdezettek 51 százaléka szerint fontos szavazni az európai parlamenti választásokon. Ez az arány egy kicsivel, 2 százalékponttal az uniós átlag fölött van. Ugyanakkor a megkérdezetteknek csak több mint a harmada van tisztában a következő, 2019-es európai választások időpontjával.

Magyarországon a „Főként miért vesznek részt az emberek az európai parlamenti választásokon?” kérdésre a legmagasabb arányban (42 százalék) a „mert ők rendszeres szavazók” választ adták, míg uniós átlagban (47 százalék) az „állampolgári kötelesség” válasz dominált.

Arra a kérdésre, hogy miért nem szavaznak az emberek, a magyar válaszadók jóval kisebb hányada (52 százalék) reagált úgy, hogy „nem számít a szavuk”; erre a kérdésre uniós átlagban 60 százalék adta ezt a választ.

Melyek legyenek az európai parlamenti választások főbb témái 2019-ben?

Az előző, 2017 márciusában végzett felmérés már azt mutatta, hogy az állampolgárok egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy az EU őket képviselve keres megoldásokat az általuk is kiemelten fontosnak tartott területeken.

Arra a kérdésre, hogy mely témák szerepeljenek kiemelten az európai választási kampányban, az állampolgárok a terrorizmus elleni küzdelmet (49 százalék), a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését (48 százalék), és a bevándorlást (45 százalék) jelölték meg legfontosabbként.

A magyar válaszadók többsége szintén e területeket emelte ki, de más sorrendben (bevándorlás: 60 százalék, terrorizmus 47 százalék, munkanélküliség 40 százalék), illetve magas arányban jelölték meg a külső határok védelmét (43 százalék), amely össz-európai szinten csak 26 százalék szerint kiemelten fontos téma.  Az uniós állampolgárok számára kiugróan fontos a gazdasági növekedés kérdése is (42 százalék).

Kiemelt kép: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik