Nagyvilág
A flag of the European Union (EU) flutters in front of the Hungarian parliament during a demonstration against the Hungarian government's plan to nationalise private pension funds in Budapest downtown on November 25, 2014. Several thousand Hungarians protested against a plan by Prime Minister Viktor Orban's government to nationalise private pension funds from January 2015, a move protestors said amounts to "robbery". The plan would affect around 60,000 people.    AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

A magyarok több mint 60 százaléka örül az EU-tagságnak

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 23. 06:53

Az európai választási kampány témái között azonban szívesen látnák viszont a magyar kormány kedvenceit, a bevándorlást és a terrorizmust.

58 százalékra nőtt azon magyar állampolgárok aránya, akik elégedettek az Unión belüli demokrácia működésével – olvasható az Eurobarométer 2018-as, szerdán közreadott felmérésében. Ez jóval az EU-átlag fölött van, amely 46 százalék.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok véleménye sokat javult az Európai Parlamenttel kapcsolatban: 2016. október és 2017. október között 11 százalékponttal. (Az uniós átlag 8 százalékpont.)

A magyarok több mint hatvan százaléka szerint jó dolog Magyarország EU-tagsága és a megkérdezettek 51 százaléka szerint fontos szavazni az európai parlamenti választásokon. Ez az arány egy kicsivel, 2 százalékponttal az uniós átlag fölött van. Ugyanakkor a megkérdezetteknek csak több mint a harmada van tisztában a következő, 2019-es európai választások időpontjával.

Magyarországon a „Főként miért vesznek részt az emberek az európai parlamenti választásokon?” kérdésre a legmagasabb arányban (42 százalék) a „mert ők rendszeres szavazók” választ adták, míg uniós átlagban (47 százalék) az „állampolgári kötelesség” válasz dominált.

Arra a kérdésre, hogy miért nem szavaznak az emberek, a magyar válaszadók jóval kisebb hányada (52 százalék) reagált úgy, hogy „nem számít a szavuk”; erre a kérdésre uniós átlagban 60 százalék adta ezt a választ.

Melyek legyenek az európai parlamenti választások főbb témái 2019-ben?

Az előző, 2017 márciusában végzett felmérés már azt mutatta, hogy az állampolgárok egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy az EU őket képviselve keres megoldásokat az általuk is kiemelten fontosnak tartott területeken.

Arra a kérdésre, hogy mely témák szerepeljenek kiemelten az európai választási kampányban, az állampolgárok a terrorizmus elleni küzdelmet (49 százalék), a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését (48 százalék), és a bevándorlást (45 százalék) jelölték meg legfontosabbként.

A magyar válaszadók többsége szintén e területeket emelte ki, de más sorrendben (bevándorlás: 60 százalék, terrorizmus 47 százalék, munkanélküliség 40 százalék), illetve magas arányban jelölték meg a külső határok védelmét (43 százalék), amely össz-európai szinten csak 26 százalék szerint kiemelten fontos téma.  Az uniós állampolgárok számára kiugróan fontos a gazdasági növekedés kérdése is (42 százalék).

Kiemelt kép: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.