Nagyvilág
In this photograph taken on April 17, 2018, an Afghan farmer harvests opium sap from a poppy field in the Surkh Rod district of Nangarhar province.
The US government has spent billions of dollars on a war to eliminate drugs from Afghanistan, but the country still remains the world's top opium producer. / AFP PHOTO / NOORULLAH SHIRZADA

Egyre több ópiummákot terjesztenek Afganisztánban

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 22. 06:22

Jelentősen megnőtt és elérte a 328 ezer hektárt az ópiummák termesztési területe Afganisztánban 2017-ben – derült ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Egy évvel korábban még 201 ezer hektáron termesztettek ópiummákot a becslések szerint a közép-ázsiai országban. Az eltelt egy évben mintegy 127 ezer hektárral növekedett a termesztési terület, amire csak 2009 és 2010 között volt példa – közölte az afganisztáni ópium megfigyelő szolgálat. A megfigyelést az afgán hatóságok az UNODC-vel karöltve végzik.

A jelentés szerint tényezők sokasága járul hozzá ahhoz, hogy a termelők az ópiummák termesztésével igyekezzenek előteremteni a megélhetésükhöz szükséges eszközöket. Ezek egyike a politikai bizonytalanság, továbbá a kormányzati ellenőrzés hiánya. További tényező a megnövekedett gazdasági bizonytalanság, különösen az északi tartományokban, ahol az elmúlt években bővült leginkább az ópiumtermelés. Mindezekhez hozzájárul az általános szegénység, valamint az érzékenység a külső gazdasági változásokra, ami párosul a nemzetközi erők kivonásának gazdasági következményeivel.

Az ópium – a mák éretlen termésének a levegőn kicsapódott nedve – a heroin alapanyaga. Afganisztánban állítják elő a világ herointermelésének 80 százalékát. A felkelők harcukat a kábítószer eladásából befolyó jövedelmekből finanszírozzák, ugyanakkor sokan fektettek pénzt a tiltott ópiumgazdaságba, ami megnehezíti a kabuli kormánynak, hogy megerősítse jelenlétét a nagy ópiumtermelő tartományokban.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/NOORULLAH SHIRZADA

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.