Nagyvilág
In this photograph taken on April 17, 2018, an Afghan farmer harvests opium sap from a poppy field in the Surkh Rod district of Nangarhar province.
The US government has spent billions of dollars on a war to eliminate drugs from Afghanistan, but the country still remains the world's top opium producer. / AFP PHOTO / NOORULLAH SHIRZADA

Egyre több ópiummákot terjesztenek Afganisztánban

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 22. 06:22

Jelentősen megnőtt és elérte a 328 ezer hektárt az ópiummák termesztési területe Afganisztánban 2017-ben – derült ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Egy évvel korábban még 201 ezer hektáron termesztettek ópiummákot a becslések szerint a közép-ázsiai országban. Az eltelt egy évben mintegy 127 ezer hektárral növekedett a termesztési terület, amire csak 2009 és 2010 között volt példa – közölte az afganisztáni ópium megfigyelő szolgálat. A megfigyelést az afgán hatóságok az UNODC-vel karöltve végzik.

A jelentés szerint tényezők sokasága járul hozzá ahhoz, hogy a termelők az ópiummák termesztésével igyekezzenek előteremteni a megélhetésükhöz szükséges eszközöket. Ezek egyike a politikai bizonytalanság, továbbá a kormányzati ellenőrzés hiánya. További tényező a megnövekedett gazdasági bizonytalanság, különösen az északi tartományokban, ahol az elmúlt években bővült leginkább az ópiumtermelés. Mindezekhez hozzájárul az általános szegénység, valamint az érzékenység a külső gazdasági változásokra, ami párosul a nemzetközi erők kivonásának gazdasági következményeivel.

Az ópium – a mák éretlen termésének a levegőn kicsapódott nedve – a heroin alapanyaga. Afganisztánban állítják elő a világ herointermelésének 80 százalékát. A felkelők harcukat a kábítószer eladásából befolyó jövedelmekből finanszírozzák, ugyanakkor sokan fektettek pénzt a tiltott ópiumgazdaságba, ami megnehezíti a kabuli kormánynak, hogy megerősítse jelenlétét a nagy ópiumtermelő tartományokban.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/NOORULLAH SHIRZADA

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.