Nagyvilág

ENSZ: Izrael aránytalanul nagy csapást mért a gázaiakra

Zeid Raad al-Husszein szerint Izrael aránytalanul nagy csapást mért a gázaiakra a palesztin határnál történt lázadásokra válaszul, amelynek során több mint százan meghaltak. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa egy genfi megbeszélésen azt mondta, hogy a gázai övezetben élőket gyakorlatilag egy „mérgező nyomornegyedbe” zárták és ezt haladéktalanul meg kellett szüntetni.

Zeid példát is hozott az aránytalanságra: hétfőn 43 palesztin halt meg a tüntetések helyszínén, 17-en pedig távolabb a határtól, míg az izraeliek közül egy katona sérült meg könnyebben, amikor megdobták egy kővel. Ez a nap volt a leghalálosabb 2014 óta. Az összecsapásoknak eddig több mint 100 halottja van.

Az emberi jogi főbiztos hozzátette, nem nagyon van bizonyíték arra, hogy Izrael bármilyen erőfeszítést tett volna arra, hogy csökkentse az áldozatok számát, ezért esélyes, hogy megsértették a negyedik genfi egyezményt.

Zeid támogatja azt a kezdeményezést, hogy indítsanak független vizsgálatot a gázai erőszak kivizsgálására és számoltassák el a felelősöket.

(BBC)

Kiemelt kép: édesanyja öleli magához elhunyt gyerekét, a 8 hónapos kislány könnygázt lélegzett be, Europress/AFP PHOTO/MAHMUD HAMS

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik