Nagyvilág

Váratlanul találkozott Bassár el-Aszad és Vlagyimir Putyin

Váratlan, előre be nem jelentett találkozót tartott csütörtökön Szocsiban Bassár el-Aszad szíriai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Aszad oroszországi munkalátogatásáról Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tájékoztatta a sajtót a fekete-tengeri városból.

A két vezető a beszámoló szerint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megteremtsék a szíriai politikai rendezési folyamat körülményeit. Putyin gratulált vendégének a terrorizmus elleni harcban elért jelentős eredményekhez, rámutatva, hogy a katonai sikerek megteremtették a tárgyalási folyamat újraindításának feltételeket. 

Aszad közölte Putyinnal, hogy delegációt küld az ENSZ égisze felállítandó szíriai alkotmányozó bizottságba, amit Putyin üdvözölt. A szíriai vezető, aki köszönetet mondott az orosz elnöknek a rendszerének 2015 ősze óta nyújtott katonai támogatásért, hangsúlyozta, hogy a terroristák által ellenőrzött területek „összezsugorodtak”. Szavai szerint százezrek tértek haza és milliók vannak hazatérőben.

Alekszej Lapin altábornagy, az orosz központi katonai körzet parancsnoka, a szíriai orosz kontingens volt törzsfőnöke egy csütörtöki jekatyerinburgi egyetemi előadása során elmondta, hogy a szíriai kormányhadsereg az orosz haderő támogatásával mintegy 65 ezer fegyverest, köztük 819 parancsnokot semmisített meg. A tábornok szerint emellett elpusztították a terroristák több mint 8 ezer páncélozott járművét és nagy kaliberű golyószóróval felszerelt kisteherautóját, 718 fegyvert és hadianyagot előállító üzemét és műhelyét, valamint 37 „dzsihádmobil”és négy „dzsihádtank” gyárát.

Lapin elmondta, hogy a szíriai hadszíntéren jól vizsgázott a TOSZ-1A, Szolncepjok típusú nehéz lángszóró. A T-72-es páncélos futóművére felszerelt, a földalatti járatok és fedezékek elpusztítására kifejlesztett fegyver szíriai bevetéséről eddig nem számolt be.

A szíriai helyzet egyike lesz azoknak a témaköröknek, amelyeket Angela Merkel német kancellár pénteken, szintén Szocsiban meg szándékozik vitatni Putyinnal.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/SPUTNIK/Mikhail KLIMENTYEV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik