Nagyvilág

Politico: fertőző Orbán modellje

Több nemzetközi lap is Magyarországgal foglalkozott szerdán.

Politico

A nyugat-balkáni országokban érdeklődéssel figyelik, ahogy Orbán Viktor pártállamot hoz létre az Európai Unión belül, a térség erős emberei kezdik azt hinni, hogy importálhatják a hamis demokrácia modelljét, illetve a kormányfő retorikáját és taktikáját – írta a Politico.

A brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikk szerint az uniós csatlakozásra váró balkáni államok vezetői látják, hogy az EU nem képes megfelelő válaszokat adni a magyar helyzet jelentette kihívásra és az országban burjánzó korrupcióra.

Mint írták, az illiberális demokrácia modellje azért annyira fertőző, mert nem igényel semmilyen koherens ideológiát, mindössze egy másiknak az elutasítását.

A magyar kormányfő a szerző szerint ráadásul nem létező ellenségekkel harcol. Amennyiben az Európai Unió hagyja, hogy Magyarország tovább csússzon a kleptokrácia irányába, akkor a Nyugat-Balkán is követni fogja ezt a mintát.

Ha nem sikerül visszafordítani az egypárti fordulatot az uniós tagállamokban, az veszélybe sodorja a jövőbeli bővítéseket is, az EU pedig olyan demokráciák és autokráciák közösségévé válik, amelyet csak a szabadkereskedelem tart össze

– hangsúlyozta Srdan Cvijic, azzal vádolva Orbán európai szövetségeseit, hogy bűnrészesek a polgári szabadságjogok elleni támadásokban.

Orbán: Magyarország megvédése nem a NATO és nem az EU feladata
Hanem a miénk. Ezért megduplázzák a honvédség költségvetését.

La Libre Belgique

A belga napilap internetes cikkében párhuzamot vont a mai politikai helyzet és a rendszerváltás előtti Magyarország között.

A cikk szerzője szerint Kádár János meg volt győződve arról, hogy Soros György összeesküdött ellene, valamint pártja és a Népköztársaság ellen.

A cikkíró ironikusnak nevezte, hogy harmincnégy évvel a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti alapítását követően azok a korábban más nézeteket valló antikommunisták, akiket az amerikai milliárdos akkor támogatott, ma ellene fordulnak. Az egykori fiatal demokraták vezetője, Orbán Viktor időközben a liberálisok üldözőjévé vált – írta.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Magyar7

Orbán Viktor eddigi kormányzásainak főbb jellemzőit összegző és a most kezdődő kormányzati ciklus várható hozadékairól szóló írást jelentetett meg szerdán a Magyar7 című felvidéki magyar konzervatív hetilap.

Az Orbán Viktor negyedszer – történelem szemmagasságban című írásában, a lap kommentátora, Kolek Zsolt megállapítja, a magyar társadalom kiábrándult a számára illúzióvesztést hozó liberális demokráciából (…) alkotmányozó többséghez juttatva az érdekelvűen patrióta, etatista politikát kínáló Orbán Viktort.

A magyar miniszterelnök expozéjában jó kormányos magabiztosságával tűzött ki ambíciózus célokat, az unió és a világgazdaság legszűkebb magjához való felzárkózással nagyon magasra tette a lécet.

Hozzátette, bár Orbán híveit az elmúlt nyolc év kijózanította az idealizmusból, de egyedül róla feltételezhetik, hogy képes az országot a centrumba tolni.

A Magyar 7 kommentátora megjegyzi, az ország súlyánál lényegesen nagyobb befolyással bíró kormányfő szavaiból azt érezni, hogy már szűknek érzi Magyarországot, és tágabb porondra, Európába vágyik, ahol az új korszellemet leginkább érteni vélő politikusok egyike.

Ma Orbán még a kisebbségi vélemény egyik legmarkánsabb képviselője, de a jövőben a többség hangadója lehet, s ez új távlatokat nyithat nemcsak a kormányfő karrierjében, hanem az ország lehetőségeiben is – fogalmazott a szerző.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik