Nagyvilág

Az Iszlám Állam bukása óta először választ ma Irak

Hétezren küzdenek a 329 parlamenti helyért. Az emberek közül sokan nem bíznak a változásban.

A négy éven át tartó, az Iszlám Állam ellen viselt háború után az ország még mindig igyekszik újjáépíteni magát, ennek pedig következő lépcsőfoka lehet a mai, az IÁ feletti győzelem óta először megtartott szavazás.

Hétezernél is több jelölt verseng a 329 parlamenti helyért, a miniszterelnök, Haider al-Abadi pedig igyekezte ösztönözni az embereket a szavazásra, majd kijelentette, Irak ma erős és újraegyesült a terrorizmus legyőzése után, ez pedig óriási eredmény minden iraki számára.

A parlamentbe jutni kívánó képviselőjelöltek a legtöbbször síiták vagy szunniták, de a kurdok is saját listákat állítottak, bízva benne, hogy képesek lesznek minél nagyobb számban képviseltetni tudják a számukra fontos témákat az ország vezetésében.

Fotó: Visam Ziyad Muhammed / ANADOLU AGENCY / Europress

 

A legtöbb iraki nem ismeri, vagy épp nincs megelégedve a jelöltekkel, a mindent átitató korrupció és a gyenge gazdaság miatt pedig nem is igazán hisznek a változásban – derül ki a BBC riportjából.

A szavazási részvételi arány emiatt igen alacsony, egy bagdadi például egyenesen kijelentette: megbánta, hogy szavazott a 2014-es választásokon, hiszen minden ígéretről kiderült, hogy hazugság.

A választás eredményét befolyásolja, hogy Trump mindössze négy nappal ezelőtt rúgta fel az iráni atomalkut, ami újra felrúghatja majd az USA, szövetségesei, illetve az Iránt körbevevő országok életét, az irakiak pedig egyáltalán nem szeretnének újra egy, az Egyesült Államok és Irán közti esetleg háború harcterévé válni.

Trump felrúgja az iráni atomalkut, beláthatatlan következményekkel járhat
Az amerikai elnök kedd esti sajtótájékoztatóján közölte, bizonyítékuk van rá, hogy az iráni ígéret hazugság volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik