Nagyvilág

A dohánynál és az alkoholnál nincs veszélyesebb drog a világon

Egy új kutatás szerint a függőséget okozó szerek közül a dohány és az alkohol messze a legveszélyesebb az emberiségre.

A University College London (UCL) új elemzése szerint a dohánytermékek világszerte százezer halálesetből 110-ért, az alkohol pedig 33-ért felelős – írja a Daily Mail. Összehasonlításképp: a kokain csupán százezerből 6,9 ember haláláért okolható.

Az adatok azt is felfedték, hogy minden ötödik felnőtt havi egyszer nagy mennyiségű alkoholt vesz magához, ráadásul a felnőtt lakosság 15 százaléka napi szinten dohányzik is. Ezzel szemben kokaint a felnőttek 0,35; marihuánát 3,8; amfetaminokat 0,37; opioidokat pedig 0,35 százalékuk használt az elmúlt 12 hónap során.

A kutatás szerint százezerből 843,2 ember alkoholfüggő, míg a kannabiszfüggőség százezerből csak 259,3 embert érint.

Brutális videón egy szétgyilkolt, dohányos tüdő
Napi egy doboz cigi, és 20 év után ez a vége. Évente 4,9 millió ember hal meg a dohányzás következményeként, Magyarországon 28 ezer.

A dohányzás és az alkohol 170,9, illetve 85 millió károsodott egészségi állapotban leélt évet (disability-adjusted life years, azaz DALY) okoz. A DALY azt jelöli, hogy az ember a várható élettartam elérése előtt mennyi „egészséges” évet veszít el.

Az alkohollal és a dohányzással járó problémák súlyosságát jól szemlélteti, hogy a tiltott kábítószerek használata együtt is „csupán” 27,8 millió DAILY-vel jár.

A tiltott droghasználathoz köthető halálesetek száma Kelet-Európában a legmagasabb.

A szakértők szerint további adatgyűjtésre lesz szükség ahhoz, hogy pontosan felmérjék az egyes szerfüggőségek földrajzi eloszlását.

A csapat a kutatás során főként az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) és az Egészségügyi Felmérési és Kiértékelési Intézet (IHME) információira támaszkodott.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik