Nagyvilág
VALLETTA, MALTA - MARCH 22: A view of the city scape is seen in capital Valletta, Malta on March 22, 2018. Malta is a Southern European island country and it located in the middle of the Mediterranean. It has historically strategic importance so many films like Troy, Gladiator and Games of Thrones were shot here. Ahmet Izgi / Anadolu Agency

Konzulátust nyit Magyarország Máltán

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 05. 11. 14:48

Várhatóan 2018 őszén konzulátust nyit Máltán Magyarország. Ez egy Balogh Csaba külügyi közigazgatási államtitkár által, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőnek írt levélből derült ki. Ez azért lényeges, mert a szigetországban eddig semmilyen külképviselete nem volt Magyarországnak, ezért például

volt olyan magyar, akinek Tunéziába kellett repülnie április 8-án, hogy szavazhasson az országgyűlési választáson.

Akutabb probléma, hogy Máltán ügyeket intézni – hiába uniós tagállam – nagyon nehéz magyarként úgy, hogy nincs érdemi magyar képviselet az országban. Egyedül a főváros melletti Sliema nevű kisvárosban tartózkodik egy tiszteletbeli magyar főkonzul.

Az államtitkári levélből kiderül, hogy Máltán egy diplomata a római magyar nagykövetség felügyelete alatt látja majd el Magyarország diplomáciai és konzuli képviseletét.

A Külügyminisztériumnál rákérdeztünk, hogy lehet-e már tudni, hogy kit szánnak máltai konzulnak, illetve hogy számításaik szerint mennyibe fog kerülni a konzulátus fenntartása. Amint választ kapunk ezekre a kérdésekre, frissítjük cikkünket.

Nagy-Britanniában is nyílnak konzulátusok

Idén Edinburghban és Manchesterben is alkonzulátusok nyílnak, ugyanis ebben a két városban sem volt magyar képviselet, viszont nagy magyar közösségek élnek ezekben a városokban. A választáson egyébként, mivel egyik konzulátus sem készült el addig, két külső helyszínen volt a voksolás Manchesterben és Edinburghban. Előbbi esetében egy kultúrházban, utóbbinál egy hotelben.

Norman Irons, Edinburgh korábbi polgármestere, aki eddig tiszteletbeli magyar konzul  volt a városban, nemrég a skóciai magyarok összejövetelén hivatalosan is elköszönt a helyi magyaroktól. Úgy tudjuk, hogy az edinburghi konzul a londoni követségről költözik majd a városba.

A manchesteri alkonzul információink szerint Kátay-Nagy Krisztina lesz, aki ankarai konzul volt korábban. 

Szocialista lobbi is van a háttérben

Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő több EP-képviselői fogadóórát tartott azokban a városokban is, amelyekben most külképviselet nyílik. Ujhelyi a helyi magyarok kéréseit rendszeresen továbbítja a külügy felé: például Edinburghban egy éve a helyiek a konzulátus hiányát, és az ezzel járó nehézségeket ecsetelték a szocialista képviselőnek, aki a külügyminiszterhez fordult ezért. Ugyanígy Máltával kapcsolatban is hasonló volt a helyzet.

Jelenleg 109 magyar diplomácitai képviselet van a világban, ebből kevesebb, mint 20 főkonzulátus,  a nagy többségük nagykövetség.

Kiemelt kép: Ahmet Izgi / Anadolu Agency / AFP 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.