Nagyvilág

Halálba segítették Svájcban a 104 éves ausztrál tudóst, aki az eutanázia mellett kampányolt

Elhunyt Ausztrália legidősebb, 104 éves tudósa, aki azért utazott Svájcba, hogy egy bázeli klinikán orvosok segítsék halálba, mert hazájában törvény tiltja az eutanáziát, írja a CNN.

David Goodall – aki elismert botanikus és ökológus volt – csütörtökön halt meg, miután az orvosok halálos dózisú kábítószert juttattak a szervezetébe.

A férfi az útját támogató szervezet közlése szerint Beethoven Örömódáját hallgatta utolsó perceiben.

A tizenkét unokás nagypapa több mint 20 ezer dollár adományt kapott, hogy Európába jusson az ausztráliai Perthből.

Europress/AFP/Sebastien Bozon

A CNN-nek adott keddi interjújában arról beszélt, életkedve 5-10 éve szállt el, részben a mozgáskorlátozottsága, részben látássérültsége miatt.

Az életem a terepen zajlott munkával, de most már nem mehetek terepre. Szeretnék újra besétálni a bokrokba, hogy meglássam, mi vesz körül. Még mindig élvezem a madárcsicsergést. De a rossz látásom korlátoz ebben is

– fogalmazott Goodall, aki csak járókerettel vagy kerekesszékkel tudott már közlekedni.

Arról is beszélt, inkább meghalt volna 1998-ban, amikor elvették tőle a jogosítványát. Mint mondta, 94 évesen óriási csapás volt, hogy a függetlenségét is elveszítette, amikor egészségügyi állapota romlani kezdett.

Az én koromban az ember reggel felkel, megeszi a reggelijét, és ott ül ebédig. Aztán ebédel és ül tovább. Ez mire való?

– tette fel a költői kérdést.

Europress/AFP/Exit International

A tudós az utóbbi években már többször is megkísérelte az öngyilkosságot, a legutóbbi kísérletben megsérült és kórházba került, ekkor döntött úgy, hogy nem próbálkozik többé, inkább intézményi segítséget kér.

Goodallt családja is teljes mértékben támogatja döntésében. Lánya és segítői attól tartottak, hogy az ausztrál hatóságok nem fogják engedélyezni elutazását, a kórházból is csak erőteljes nyomásra engedték ki.

Hamvait visszaszállítják Ausztráliába.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Sebastien Bozon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik