Nagyvilág

Magyar szála is lehet Trump pornós botrányának

Mint korábban megírtukMichael CohenDonald Trump amerikai elnök egyik ügyvédjének és Viktor Vekszelberg orosz oligarchának a kapcsolatát vizsgálja a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság.

Michael Cohen az az ügyvéd, aki a Stormy Daniels művésznéven elhíresült Stephanie Clifford pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején 130 ezer dollárt fizetett azért, hogy hallgasson a Donald Trumppal folytatott egyéjszakás kalandjáról. Az ügyben vizsgálat folyik, kiderítendő, hogy vajon Cohen nem kampánypénzből fizette-e ki az összeget.

A pornószínésznő ügyvédje, Michael Avenatti kedden jelentette be, hogy értesülései szerint Viktor Vekszelberg orosz milliárdos 500 ezer dollárt fizetett egy amerikai vállalaton keresztül Michael Cohennek a 2016-os elnökválasztást követő hónapokban.

A 444.hu azt írja, a vádak bizonyításához Avenatti közzétett egy dokumentumot, amin a Cohen számláira érkező gyanús kifizetések állnak. A kifizetések között ott van az a 130 ezer dollár is, ami szerinte Cohenen keresztül a pornószínésznőhöz jutott.

A felsorolásban azonban a „további kétes tranzakciók” között szerepel egy magyar cég neve is. A dokumentum szerint a budapesti Kobe Éva Kereskedelmi Kft. kétszer utalt Cohen egyik számlájára, összesen 10 980 dollárt.

A cégnyilvántartás alapján a cég egy családi vállalkozásnak látszik, arról sincs adat, hogy termelhettek volna ki több mint tízezer dollárt, ami közel hárommillió forint, mivel az adózott eredményük utoljára hat éve volt milliós nagyságrendű.

A Kobe Éva Kft. később a 444-gyel közölte: 2017-ben valóban volt egy ilyen kifizetésük, és a számlatulajdonos valóban Michael Cohen volt. A pénz egy 8 fős thaiföldi utazás szállásköltsége volt, amit az utazásszervezéssel is foglalkozó cég kifizetett, onnantól pedig nem foglalkoztak a dologgal. Szerintük az is elképzelhető, hogy egy másik Michael Cohenről van szó.

Kiemelt kép: AFP/ Mandel Ngan and Joe Raedle

Ajánlott videó

Olvasói sztorik