Nagyvilág

Elfogták a brutális indiai nemi erőszak és gyilkosság legfőbb gyanúsítottját

Ezzel összesen már 15 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy közük lehet egy 16 éves lány elrablásához, akit támadói megerőszakoltak, majd halálra égettek.

Dhanu Bhuiyant és bűntársait azzal vádolják, hogy a kelet-indiai Dzshárkhand szövetségi államban csütörtökön elhurcoltak egy lányt egy esküvőről, és megerőszakolták, majd miután a lány szülei panaszt tettek a falusi tanácsnál, dühükben megverték a lány szüleit, őt pedig elevenen elégették. A támadókat az dühítette fel, hogy a falusi vének tanácsa 50 ezer rúpia pénzbüntetésre (kb. 200 ezer forint) és 100 felülésre ítélte őket. A rendőrség az eddig elfogott 15 emberen kívül további hármat keres, a fő gyanúsított Bhuiyant pedig rokonainál bujkálva tartóztatták le.

Indiában a vének tanácsa döntéseinek ugyan nincs jogereje és nem is hivatalos, a falusi Indiában viszont mégis ennek van a legfőbb szerepe, mert az indiai igazságszolgáltatás lassú és drága, írja a BBC. Az országban a nők elleni erőszak rendkívül komoly probléma, csak 2016-ban összesen 40 ezer nemi erőszakot jelentettek, és az igazi probléma az, hogy ennél sokkal több lehet, amit nem is mertek jelenteni a szexuális erőszak áldozatainak megbélyegzése miatt. Az utóbbi években több szigorító jogszabályt fogadtak el, például 20 év börtönre emelték a nemi erőszak elkövetőire kiszabható büntetést mértékét. Ennek ellenére pár hetente mindig hallani egy-egy újabb brutális szexuális támadásról Indiában. A kormány áprilisban határozott arról, hogy halálbüntetést kell kiszabni azokra, akikről bizonyítást nyer, hogy nemi erőszakot követtek el 12 évesnél fiatalabb kisgyereken.

Borítófotón az áldozat rokonai láthatók (AFP PHOTO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik