Nagyvilág
BRATISLAVA, SLOVAKIA - JUNE 29: An outside view of Michael's Gate in Bratislava, a capital of Slovakia on June 29, 2017. Bratislava, which is in the position of the center on cultural, political and economic fields of Slovakia, attract tourists' attention with its closeness to Central European cities and also its State buildings, universities, museums and theatres.
 Sebnem Coskun / Anadolu Agency

Túl kevés az állandó lakos Pozsonyban, nincs miből finanszírozni a várost

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 02. 18:08

Finanszírozási gondjai miatt plakátkampányt indít Pozsony azért, hogy papíron más településeken élő több százezer lakóját rábírja, helyezzék állandó lakóhelyüket a fővárosba.

Pozsony a bejelentett állandó lakóhelyek száma szerint mintegy félmilliós város, a gyakorlatban viszont a városban közel háromnegyed millióan laknak életvitelszerűen. A jelenséget leginkább az okozza, hogy az ország más részeiből odatelepülők a legtöbbször azután sem jelentkeznek be állandó pozsonyi lakcímre, hogy ott-tartózkodásuk életvitelszerűvé válik.

Ennek a nemtörődömség mellett sokszor anyagi okai is vannak: egyebek mellett az, hogy a vidéki települések lakóinak előnyösebb feltételeket kínálnak a biztosítótársaságok, vagy hogy sokan olyan bérleményekben laknak, amelyek után a tulajdonos nem akar adózni, és így a bérlők nem ezt a címet adják meg állandó lakóhelyükként.

A már hosszabb távon nyomon követhető jelenség az elmúlt tíz évben, a régió gyors ütemű gazdasági fejlődésének idején öltött rendkívüli méreteket.

A helyzet nagyon előnytelenül érinti az önkormányzatot, azért is, mivel a városi infrastruktúrát háromnegyed millió ember számára kell finanszíroznia, ám az államkasszából ehhez csak kevesebb mint félmillió lakos után kap dotációt. Ez becslések szerint évente legalább tíz-, de akár hatvanmillió eurós bevételkiesést okoz a helyi önkormányzatnak.

A hivatalosan más településeken élő, de a gyakorlatban Pozsonyban lakó emberek számáról sokáig csak nagy eltéréseket mutató becslések léteztek. Egy, az önkormányzat által most közzétett, a mobiltelefonok SIM-kártyáinak adatait feldolgozó kimutatás azonban kézzelfoghatóbb, a valóságot vélhetően reálisabban tükröző adatokat tett elérhetővé. Ennek alapján arra derült fény, hogy a szlovák fővárosnak mintegy kétszázezer olyan lakója van, akik a hétvégét más településeken töltik.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Sebnem Coskun / Anadolu Agency

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.