Nagyvilág

Örményország vezetése tárgyalásokat sürget

A politikai erők tárgyalóasztalhoz ülését szorgalmazta szerdán a három hete tartó örményországi belpolitikai válság megoldása érdekében Karen Karapetján ügyvezető miniszterelnök és Armen Szárkiszján elnök.

Karapetján a „civilizált, praktikus és gyors döntések” szükségét hangsúlyozta, de leszögezte: a kormányfőt csakis a parlament választhatja meg, méghozzá alkotmányos úton. Ehhez viszont a politikai erőknek tárgyalniuk kell egymással – mondta, hozzátéve, hogy más megoldás nincs.

Armen Szárkiszján elnök nehezményezte, hogy annak ellenére folyatódik a politikai válság, hogy „mindenki arról beszél, mennyire veszélyes ez az ország jövőjére nézve”.

Ormeny(210x140)(1).jpg (örményország, )
Ellenzéki tüntetők lezárták Jereván főútvonalait
Az örményországi helyzet azt követően durvult el, hogy a parlament nem választotta meg Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt miniszterelnöknek.

Örményországban április első felében kezdődtek el a Nikol Pasinján szervezte tömegtüntetések, tiltakozásul az ellen, hogy a kormányzó Köztársasági Párt az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát Szerzs Szargszjánt válassza kormányfővé. Szargszján végül a tüntetések nyomására lemondott, a parlament május 1-jén szavazott az új kormányfő személyéről.

A szerdai megmozdulásokat az váltotta ki, hogy a törvényhozás nem Pasinjánt választotta kormányfőnek. A Jelk (Kiút) ellenzéki pártszövetség vezetője a sikertelen parlamenti szavazást követően tömeges polgári engedetlenségi akciókra szólította fel híveit.

Jelentések szerint a tüntetők lezárták az örmény főváros főbb útvonalait, köztük a repülőtérre vezető utat, akadályozzák a vasúti közlekedést, számos metróállomást és kormányhivatalt is blokád alá vettek. Helyi sajtójelentések szerint Jerevánban gyakorlatilag nincs olyan út, ahol ne lennének tiltakozók.

Az utakat szemetesládákkal és autógumikkal torlaszolták el, a tüntető fiatalok tánccal, zenével és dobveréssel fokozzák a hangulatot – írta a TASZSZ orosz hírügynökség. Az 1in.am örmény internetes portál jelentése szerint tüntetők lezárták a Grúziába és Iránba vezető nemzetközi vasútvonalakat is. A tiltakozáshoz iskolák és egyetemek is csatlakoztak.

 

A parlament május 8-án szavaz újra a kormányfő személyéről, azonban ha másodszor sem sikerül miniszterelnököt választani, akkor a parlamentet feloszlatják, és előrehozott választásokat írnak ki. Pasinján szerint egy ilyen helyzetre mozgalmának az lehet a válasza, hogy bojkottálja a választásokat.

Az ellenzéki vezető emellett felszólította a kormányt, hogy ne vezényeljen katonákat a tüntetők ellen, ugyanis a válságot nem lehet erővel megoldani. Az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: a kormányzó Köztársasági Párt (RPA) gyakorlatilag öngyilkosságot követett el azzal, hogy nem választotta meg őt miniszterelnöknek. Kormányfői jelöltségének elutasításával csak még jobban felhergelték a tömegeket, és ha a hadsereget vetik be a megmozdulások elfojtásának céljából, a katonák úgyis a tiltakozók pártjára állnak.

A szerdai tiltakozások nem csak Jerevánra korlátozódtak. Gjoumriban, Örményország második legnagyobb városában tüntetők betörtek a polgármesteri hivatalba, és azt követelték, hogy a városvezetés csatlakozzon a tiltakozó akcióhoz. Maralikban is elfoglalták a polgármesteri hivatalt, az akció egyik kezdeményezője közölte: a város népe azt akarja, hogy a polgármester mondjon le RPA-tagságáról, és csatlakozzon az ellenzéki megmozdulásokhoz – jelentette az 1in.am hírportál.

A TASZSZ szerint Gjoumriban mintegy 300 vasúti dolgozó sztrájkot hirdetett és csatlakozott a demonstrációkhoz. Pasinján ehhez hozzáfűzte: Gjoumri teljesen megbénult.

Kiemelt kép: Nikol Pasinján örmény ellenzéki vezető támogatói tüntetnek a jereváni oktatási minisztérium előtt 2018. május 2-án. Az előző napon a parlament rendkívüli ülésén nem választotta meg Pasinjánt miniszterelnökké, aki a döntés miatt tömeges polgári engedetlenségi akciók indítására szólította fel híveit, akik számos utat elzártak a forgalom elől. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik