Nagyvilág
Tompa, 2017. április 6.
A kibõvített tompai tranzitzóna 2017. április 6-án.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Mára is jutott egy Magyarországot lehordó jelentés

Egyre kevésbé képesek a magyar hatóságok azonosítani az embercsempészet lehetséges áldozatait az illegális bevándorlók és menedékkérők körében - állapította meg az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) pénteken nyilvánosságra hozott legújabb jelentésében. A magyar Belügyminisztérium megalapozatlannak tartja a testület csoportos kiutasítással kapcsolatos állításait.
Korábban a témában:

Az ET szakértői a Magyarország és Szerbia közötti tranzitzónákban tettek nemrég látogatást. Tapasztalataikról azt írták, hogy az előző jelentésükben Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott aggályaik tovább növekedtek a magyar hatóságok által alkalmazott további korlátozások és intézkedések miatt.

A tranzitövezetekben nincs jelen a bizalomnak az a légköre, amely lehetővé tenné az embercsempészek áldozatainak, hogy előlépjenek és beszéljenek a helyzetükről

– írták a jelentésben. A menedékkérőket továbbá nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról és a velük szemben alkalmazandó eljárásokról.

Az ET szakértői testületét az is aggodalommal töltötte el, hogy a 14 és 17 év közötti gyerekeket a magyar hatóságok felnőttként kezelik, ami ezt a csoportot még sebezhetőbbé teszi.

A tranzitzónákban dolgozó magyar munkatársak a szakértők szerint nem tudták egyértelműen megfogalmazni, hogy milyen előírásokat követnek, vagy pontosan ki illetékes döntést hozni a potenciális áldozatok ügyében.A GRETA továbbá úgy értesült, hogy 79 esetben utasítottak ki csoportosan illegális bevándorlókat Szerbia felé kevesebb mint két hét leforgása alatt tavaly decemberben. A kollektív kiutasítás alkalmazásával még nehezebb felismerni, ha valaki embercsempészek áldozata – emlékeztettek.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata
Ez áll az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában készülő magyar különjelentésben.

A GRETA szakértői azt ellenőrzik, hogy a részes államok – köztük Magyarország – betartják-e az Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépéséről szóló egyezményében rögzített előírásokat. A szakértői csoport felszólította Magyarországot arra, hogy írja elő, milyen módon tudják a hatóságok felismerni az embercsempészek áldozatait, és hogyan tudják őket segíteni a tranzitzónákon kívül. Azt is kérik továbbá a magyar hatóságoktól, hogy vizsgálják felül a bevándorlók életkorának megállapítására szolgáló eljárásaikat, hogy biztosítsák a gyerekek érdekeinek védelmét.

A magyar Belügyminisztérium a GRETA-jelentésre reagálva hangsúlyozta: megalapozatlanok a testületnek a csoportos kiutasítással kapcsolatos állításai.

A tárca továbbá visszautasítja a zárt létesítmények elnevezés használatát a tranzitzónákra vonatkozóan, mert a menedékkérők bármikor szabadon távozhatnak Szerbia felé. Emiatt nem helytálló az a megállapítás sem, hogy a tranzitövezetekben korlátozzák a belépni vágyók szabadságjogait.Hivatalos információja várólistákról sincs a kormánynak, amely vitatja a jelentés több más állítását is, köztük azt, hogy a zónákban nem biztosítják a megfelelő felügyeletet a gyermekeknek és kielégítő pszichológiai ellátást a menedékkérőknek.

Kiemelt kép: MTI /Ujvári Sándor

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.