Nagyvilág

Rendőrt hívtak a színesbőrű nőkre, mert túl lassan golfoztak

Az Independent írta meg, hogy rendőrségi riasztás érkezett egy golf klubba múlt szombaton az amerikai Pennsylvania államban. A riasztás oka az volt, hogy öt fekete nő nem hagyta el a helyszínt, amikor a pályán gyorsabban haladó játékosok felszólították őket erre. Bár a nők által helyben megkérdezett profi golfozó szerint nem okoztak gondot, ettől függetlenül kihagyták a harmadik lyukat, nehogy feltartsák az utánuk jövő férfitársaságot – függetlenül attól, hogy a nők is ugyanúgy klubtagok voltak.

A férficsoport már a második lyuknál elkezdett panaszkodni a nők lassúsága miatt. Egyikük egy régi helyi politikus Steve Chronister volt, akinek a fia, Jordan Chronister, a klub társtulajdonosa.

A kilencedik lyuknál elérkezett a pihenőidő, de a csapatból hárman ekkor elhagyták a helyszínt, mivel sértve érezték magukat, ahogy a fehér férfiakból álló csoport bánik velük. Ugyanennél az állomásnál viszont a két ott maradt nőhöz odamentek Chronisterék, és nem túl illedelmes módon felszólították őket a távozásra:

Kérem, húzzanak a klubunkból, öt percen belül. (…) Már harmadjára kérjük önöket erre.

Egy másik ember hozzátette:

Már hívtuk a rendőröket.

A két nő megvárta a rendőröket a helyszínen, akik miután kiérkeztek és megtudakolták, hogy mi történt pontosan, minden további intézkedés nélkül elmentek. A golfozók viszont nem hagyják annyiban, és hátrányos nemi- és faji megkülönböztetéssel vádolják a klubbot. Csatlakozott hozzájuk az egyik színesbőrűek jogait védő szervezet is.

Bár az eset után az egyesület bocsánatot kért a nőktől, de csak miután Myneca Ojo, az egyik ott maradt nő kiírta a történteket a Facebookra, a sajtó pedig felkapta azt.

Az ügy mindössze pár nappal azután történt, hogy két afroamerikai férfit bilincsben vittek el az egyik Starbucksból, ahol épp az egyik barátjukra vártak, és nem fogyasztottak semmit.

Kiemelt kép:  Harry How/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik