Nagyvilág

Erdogan Európában akar kampányolni a török választásra

Az osztrákok és a németek ezt biztosan nem fogják eltűrni.

A török elnök kedden bejelentette, hogy egy európai városban fog kampányrendezvényt tartani a júniusi választások előtt, dacára annak, hogy több nyugati országból kitiltották a náluk kampányolni kívánó török politikusokat.

„Isten akaratából, májusban az első gyűlésünket egy európai országban, egy zárt sportcsarnokban fogjuk tartani. Minden előkészület befejeződött” – mondta Recep Tayyip Erdogan az Igazság és Fejlődés Pártja tagjai előtt. Azt nem nevezte meg, hogy melyik európai országról van szó.

Erdogan június 24-re hirdetett parlamenti- és elnökválasztást annak érdekében, hogy mielőbb bevezethessék az elnöki rendszert az országban, amiről tavaly népszavazáson döntöttek. Akkor a népszavazás előtt török miniszterek akartak gyűléseket tartani a jelentős török közösségekkel rendelkező európai országokban, köztük Hollandiában és Németországban, de az ottani hatóságok ezt biztonsági aggályokra hivatkozva megakadályozták.

Azután, hogy Erdogan bejelentette az előrehozott választást, Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, meg fogják akadályozni, hogy a török államfő megpróbálja kihasználni az európai török közösségeket.

Németország, ahol mintegy hárommillió török származású ember él, ugyancsak közölte, hogy nem fogja hagyni, hogy külföldi politikusok kampányoljanak náluk. „Az álláspontunk világos. Ha egy külföldi országban választást tartanak, azt megelőzően három hónapon belül nem lehet kampányolni Németországban” – jelentette ki Heiko Maas külügyminiszter. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik