Nagyvilág

Nem ölnek több pénzt a finn alapjövedelem-kísérletbe

Munkanelkuli(210x140)(1).jpg (munkanélküli, )
Munkanelkuli(210x140)(1).jpg (munkanélküli, )

Idén véget ér az a finn kísérlet, amiben két éven át vizsgálték az alapjövedelem-modell hatásait. Finnország az első olyan uniós ország volt, ami állami szinten vizsgálta az alapjövedelem bevezetését – írja a The Guardian.

A kísérletben kétezer, véletlenszerűen kiválasztott munkanélkülinek adtak havi 560 eurót, aminek elköltéséről ugyan nem kellett beszámolniuk, de semmilyen más szociális segítséghez nem fértek hozzá az érintettek.

A pénzt akkor is megkapták, ha időközben munkát találtak. A finn társadalombiztosítási intézet, a Kela indítványozta, hogy hosszabbítsák meg az idén év végén kifutó programot, a kormány azonban elutasította kérésüket.

A kísérletben nem a feltétel nélküli alapjövedelem következményeit vizsgálták, hiszen egy specifikus csoportot, a munkanélkülieket vonták be az akcióba. Azt igyekeztek megtudni, hogy egy ekkora összeg arra ösztönözheti-e a munkanélkülieket, hogy fizetett munkában vegyenek részt. A Kela véleménye szerint az eltelt két év nem volt elég arra, hogy levonják a modellel kapcsolatos főbb tanulságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik